eur:
388.99
usd:
363.38
bux:
68197.87
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A sarki róka titka

A sarki róka a Csinghaj-Tibeti-fennsíkról származik mintegy ötmillió évvel ezelőttről - erre az eredményre jutott egy nemzetközi kutatócsoport, amellyel egyúttal azt az elméletet is megerősítette, hogy a fennsík a két sarkvidék mellett a "harmadik pólus" szerepét töltötte be az evolúcióban.

A Vang Hsziao-ming paleontológus vezette nemzetközi csoport a tibeti róka egy 3-5 millió évvel ezelőtt élt fajának megkövesült maradványait tárta fel a Tibeti-fennsík délnyugati régiójában, a Canta-medencében - ismertette a Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences című folyóirat e héten megjelent számában közölt tanulmány.

A jelenleg az Egyesült Államokban élő, kínai Vang szerint, aki vendégként vett részt a kutatásban, feltehetően a sarki róka ősét találták meg, mert a maradványok hasonló vonásokat mutatnak a sarki róka csontozatával.

A Csinghaj-Tibeti-fennsíkon végzett 15 éves terepmunka és kutatás nyomán született tanulmány szerzői megjegyezték, hogy az Északi- és a Déli-sarkon kívül ebben a térségben volt a legkiterjedtebb tundra és jégkorszak, és az ott élő emlősök a sarkvidékeken élő állatokhoz hasonlóan szintén vastag bundával védekeztek a hideg ellen.

A tanulmány eredményei megkérdőjelezik azt a közkeletű elméletet, hogy a sarkkörön túl ma élő emlősök valahonnan a Ráktérítőtől északra, az északi féltekéről származtak volna.

Korábban a jégkorszak jellegzetesebb állatának, a gyapjas orrszarvúnak a megkövesedett maradványait is megtalálták a fennsíkon. A kutatás arra utal, hogy a fennsík afféle "edzőterep" lehetett az emlősök számára, hogy megszokják a hideget, mielőtt északra húzódnának.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Mégis mitől lett ilyen erős a forint néhány nap alatt?

Mégis mitől lett ilyen erős a forint néhány nap alatt?

Nagyot fordult a világ néhány nap alatt a forinttal: amíg nemrég úgy tűnt, hogy akár ismét a 400-as szint közelébe gyengülhet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, addig az elmúlt napokban látott erősödés után már egy kritikus szinten billeg a jegyzés, amit ha sikerül letörnie a forintnak, akkor több havi csúcsára is erősödhet. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutat jelenleg a technikai kép az EUR/HUF esetében, valamint azt is, hogy milyen tényezők állnak a mostani forinterősödés hátterében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×