eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Oxford halad a korral

Elkészítette első interaktív tankönyvét az Oxford Egyetem Internet Intézete. Az e-tankönyv mindenki számára ingyenes lesz. A prototípus hozzájárul az oktatási eszközök forradalmasításához - idézte a BBC a tankönyvön dolgozó Viktor Mayer-Schonberger professzort.

A tudományos műhely a világ ismeretanyagának földrajzát (Geographies of the World's Knowledge) vázolta fel szövegekkel és grafikonokkal ismertetve az információ terjedését a digitális korban. A munka az internethasználatot, a Wikipediát, a kutatásokat és a Google felhasználói tartalmat veti össze.

Jelzi az olyan régiók aránytalan dominanciáját, mint az Egyesült Államok, Nyugat-Európa és Japán. A tankönyv innovációs újdonsága abban rejlik, hogy a kutatást interaktív formában, az Apple iBook formátumában jeleníti meg.

Az e-tankönyv az oxfordi diákok oktatásához készült, de bárki számára letölthető. "Ez olyan formátum, amely könnyebben hozzáférhetővé teszi a kutatásokat, és könnyen befogadható, anélkül, hogy le kellene butítani. Éppen ellenkezőleg, az új tankönyv interakcióra bátorítja az olvasót, azzal, hogy eldönthetik, mit a akarnak tudni, mennyire mélyen és részleteiben akarnak elmerülni a témában" - hangsúlyozta Mayer-Schonberger.

A professzor szerint a digitális kiadványnak nem feladata a nyomtatott könyv másolása, meg kell kísérelnie kialakítani saját grammatikáját és szerkezetét. "Még fel kell fedeznünk az új interaktív médium nyelvét. Szakítanunk kell az ismeretek közvetítésének kitaposott útjával" - mondta.

Egyre több diák használ olyan táblagépeket, mint az iPad. A saját tankönyvekkel rendelkező egyetemek előtt pedig nyitva áll az út a digitális tananyag kiadására.

Az Apple egy idei New York-i rendezvényén reklámozta az iPadben rejlő oktatási lehetőségeket bemutatva a digitális érintőképernyős tankönyvek új generációját. Az iTunes U szolgáltatásával, amely vezető egyetemek előadásainak és kurzusainak anyagát ingyenesen kínálja letöltésre, ugyancsak egyre többen élnek világszerte. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) pedig márciusban indította el első ingyenes internetes előadássorozatát, amely a tekintélyes műszaki egyetem kampuszán elhangzó előadásokkal párhuzamosan zajlik. A júniusig tartó kurzust világszerte 90 ezer diák hallgatja - számolt be a BBC.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×