eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az új adathordozó eléri az emberi DNS tárolási képességeit

A világ legkisebb mágneses adathordozóját építették meg német és amerikai kutatók. Egy bitnyi adat éppen tizenkét vasatomnyi helyen fér el rajta.

A tárolási sűrűség így százszor nagyobb, mint az eddig használt merevlemezeken. Az új adathordozó ezzel eléri az emberi DNS tárolási képességeit - közölte a Max Planck Társaság (MPG).

"Az elektronika miniatürizálásával arra kerestük a választ, vajon a fejlődést lehet-e folytatni az egyes atomok határainak feszegetésével" - mondta el Sebastian Loth, az MPG munkatársa.

A szupertárolóval a kutatók olyan úgynevezett antiferromágneses anyagot hoztak létre, amelyet eddig alkalmatlannak tartottak adatok tárolására.

Az újdonságot a Science című szaklapban mutatták be.

A különleges adathordozó felépítésére csak különleges körülmények között van lehetőség, jelenleg csak mínusz 268 Celsius-fokos hőmérsékletnél stabil, ráadásul szerkezete csak atomról atomra építhető fel. Ez pedig csak egy pásztázó alagútmikroszkóppal (STM) lehetséges - fejtette ki Loth.

A hagyományos mágnesek, például az iránytűk rendszerint többek között olyan ferromágneses anyagokból állnak, mint a vas és a nikkel. A számítógépekben az adatbiteket apró ferromágneses pálcikákban helyezik el, ezeknek a tárolópontoknak pedig egymástól minimális távolságra van szükségük. Az antiferromágneses pálcikák ezzel szemben sűrűbben helyezkedhetnek el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×