eur:
389.47
usd:
364.22
bux:
68135.36
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Magyarországi laborból is szivárgott a fél Európát beterítő radioaktív jód

November elején hét európai országban, Magyarország mellett Csehországban, Ausztriában, Szlovákiában, Németországban, Svédországban, Franciaországban és Lengyelországban mértek a levegőben a szokásosnál sokkal magasabb, de az egészségügyi határértéket nem elérő radioaktív szintet. Az hamar kiderült, hogy a sugárzást a jód 131-es izotópjának részecskéi okozták, de egészen eddig rejtély volt, hogyan kerültek azok Európa légterébe.

Eleinte a fukusimai katasztrófából származó szennyeződésre gyanakodtak a szakértők, most azonban kiderült, hogy a sugárzó anyag magyar eredetű volt, és az Izotóp Intézet Kft. csillebérci laborjából származott. Magyarországon egyedül ez a cég gyárt orvosi jód-131-et, amit a pajzsmirigy betegségeinek vizsgálatára és gyógyítására használnak.

"Az elmúlt hetekben Budapest légterében mért jód-131 egy hányada nagy valószínűséggel az Izotóp Intézet Kft. általi kibocsátásból származott" - fogalmaz a cég sajtóközleménye.

A cég közleménye szerint 2011 első felében észlelték, hogy egy szivárgó kéményen keresztül szökik az izotóp, bár a kibocsátás messze a határérték alatt maradt. A gyártást mindenesetre leállították, és felújították a jódot feldolgozó fülke szűrőrendszerét.

A szivárgást azonban ez sem állította meg, sőt, az csak megnövekedett, a tavasszal a levegőbe került anyag sugárzását 300 gigabecquerel, míg a szeptembertől novemberig kiszivárgott mennyiséget 324 gigabecquerelre becsülik. (A becquerel (Bq) a radioaktivitás gyakran használt mértékegysége, megadja, hogy egy radioaktív forrásban hány bomlás történik másodpercenként.)

Az ÁNTSZ által meghatározott éves kibocsátási korlát egyébként az Izotóp Intézet számára 1600 gigabecquerel, aminek a felét sem érte el a két szivárgásból származó jód-131.

A cég ügyvezető igazgatója, Lakatos Mihály a portál kérdésére elmondta, hogy a kft. kibocsátása önmagában nem okozhatta az Európa több részén mért sugárzást, de hozzájárult ahhoz. Állítása szerint a laborjukból a levegőbe jutó jód-131 a mérésekben csupán a magyarországi, illetve a más közép-európai sugárzási szintek közötti különbségért felelős (a magyar jóval magasabb volt, mint a szomszédos országokban mért), és kicsi a valószínűsége annak, hogy a szennyeződésük több száz kilométerre eljutott volna. Más labor vagy reaktor radioaktív szivárgásáról a múlt heti megemelkedett sugárzás idején nem érkezett hír Európából.

Terápiában is használják

A jód-131 a nukleáris és sugárbiológiai intézményekben egyik leggyakrabban előforduló radioaktív izotóp, a fukusimai baleset után is többek között ebből került nagy mennyiség a környezetbe. Az ilyen anyagok fontos jellemzője a felezési idő, aki megadja, hogy adott számú radioaktív atom fele mennyi idő alatt bomlik el. A radioaktív bomlás során a radioaktív izotópból általában stabil izotópok keletkeznek, nagy energiájú sugárzás kíséretében.

A jód-131 felezési ideje rövid, körülbelül nyolc nap, azaz ezer darab 131-es jódizotópból ötszáz bomlik el nyolc nap alatt, újabb nyolc nap alatt a maradék fele (250), újabb nyolc nap alatt megint a fele (125), és így tovább. A jód-131 tehát hamar elbomlik, így a mostani sugárzást valóban nem okozhatta az év első felében történt szivárgás - viszont a novemberi hozzájárulhatott.

A jód a szervezetben is megtalálható, a pajzsmirigy normális működésének elengedhetetlen feltétele, a súlyos jódhiány szellemi és testi fogyatékossághoz vezethet. 131-es izotópját az egészségügyben terápiában is használják, ha pajzsmirigyműtét után egy nehezen eltávolítható maradványt vagy a környező nyirokcsomókba átterjedt daganatos áttétet kell elpusztítani. Az ilyen beavatkozásokra igen nagy aktivitású jódizotópot alkalmaznak, amelynek sugárzása sok milliárdszor nagyobb annál, mint ami a Csernobili katasztrófa után Magyarország légterében mérhető volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×