eur:
389.02
usd:
362.26
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

"A triviális dolgokkal időnként senki nem foglalkozik"

A virágok egyik ritka tulajdonságát, az irizálási képességet vizsgálva brit kutatók arra jöttek rá, hogy a színjátszó küllem összefüggésben van megporzásuk hatékonyságával.

A Cambridge-i Egyetem munkatársai szerint a szivárványos irizálás - amelyet például a cd-k hátsó oldalán is tapasztalni lehet - azt a célt szolgálja, hogy felkeltse a beporzást végző méhek figyelmét. A jelenség nem meglepő, ám a kutatók szerint kevéssé vizsgálták eddig.

"A triviális dolgokkal időnként senki nem foglalkozik. Furcsa, hogy ilyen hosszú idő elteltével újat tudunk felfedezni a virágokról" - mondta el Silvia Vignolini kutató, a brit Királyi Társaság londoni nyári tudományos kiállításának megnyitóján.

A virágok irizálását a szirmok felszínén lévő apró barázdáltság okozza. A barázdákon visszaverődik a fény, és különböző szögekből megfigyelve más-más színt mutat. Az irizáló szín a természetben másutt is megfigyelhető, szivárványosan színjátszó a rovarok több faja, bogarak és lepkék is, ahogyan a madarak között is előfordul a jelenség, példa erre a kolibri tollazata. Az élettelen természetből jó példa az irizáló színre az opál.

Az irizáló hatást növényeknél nehezebb felismerni, különösen sötét alapszínű szirmok esetében. Vannak olyan vadvirágok is, amelyek irizáló tulajdonságukat nem a látható fény spektrumán belül mutatják, hanem az ibolyántúli tartományban, amelyet a megporzást végző rovarok észlelnek - derül ki a Cambridge-i Egyetem kutatóinak londoni bemutatójából.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×