eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ön mit tesz az elhízás elleni napon?

Száz emberből kilencvenöt rövid időn belül visszahízza a fogyókúra során leadott kilókat - mondta az InfoRádió által megkérdezett lipidológus főorvos. Pados Gyula a szombati Európai Elhízás Elleni Naphoz kapcsolódóan elmondta, bár az elhízás népbetegség, kezelésére mégis csak egy gyógyszer áll rendelkezésre Magyarországon.

A felnőtt lakosság negyven százaléka túlsúlyos, húsz százaléka pedig elhízott - ennek ellenére az emberek nagy része még mindig nem tartja betegségnek az elhízást. "A legtöbben csak akkor ijednek meg, amikor a túlsúly miatt magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség vagy diabétesz alakul ki náluk" - mondta az InfoRádiónak Pados Gyula lipidológus, táplálkozástudós.

A Szent Imre Kórház főorvosa kiemelte, míg a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás kezelésére hatékony gyógyszerek állnak az orvosok és a betegek rendelkezésére, addig a fogyni vágyók csupán egy készítményt választhatnak. "Az elmúlt egy évben két olyan gyógyszert is betiltottak, amelyek az étvágyat csökkentették. Ezért ma csupán egy gyógyszert ajánlhatunk, amely a zsírfelszívódást befolyásolja" - magyarázta. Hozzátette, a fejlett országokban, így Magyarországon is egyre több a túlsúlyos ember.

A szakember az Európai Elhízás Elleni Naphoz kapcsolódóan elmondta, a fogyókúrázók 95 százaléka egy éven belül visszahízza a diéta során leadott kilókat. Azok valamivel jobb helyzetben vannak, akik orvosi segítséget kérnek az életmódváltáshoz, ám hetven százalékuk így sem tudja huzamosabb ideig megtartani súlyát.

"Nehéz betartani az étkezési szabályokat, ráadásul a betegeket nem tájékoztatják egységesen arról, hogy a zsírok vagy a szénhidrátok hizlalnak-e jobban, vagyis melyikből kellene kevesebbet fogyasztani. A legújabb trend szerint a gyorsan felszívódó szénhidrátokban szegény, fehérjében viszont gazdag diéta a leghatékonyabb, legalábbis rövid távon" - hívta fel a figyelmet Pados Gyula.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Itt a lista, ezek az európai cégek tartoznak a világ egyik legelitebb klubjába

Itt a lista, ezek az európai cégek tartoznak a világ egyik legelitebb klubjába

Tavaly szeptemberben a Novo Nordisk cég letaszította a trónról az LVMH francia luxusipari óriást, így a kontinens legértékesebb tőzsdén jegyzett cégévé vált. A súlycsökkentő gyógyszerekről népszerűvé váltó dán gyógyszeripari cég lendülete pedig továbbra is töretlen. Megnéztük, hogy melyek jelenleg a legértékesebb európai vállalatok, és azt is, hogy globális összevetésben hol helyezkednek el jelenleg ezek a cégek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×