eur:
389.51
usd:
361.9
bux:
68608.64
2024. május 7. kedd Gizella

A fogselyem használatára tanítják kölykeiket a majmok

Japán tudósok megfigyelték, hogy a majmok képesek megtanítani utódaiknak, hogyan tisztítsák fogaikat "fogselyemmel".

A Kiotói Egyetem kutatói egy Thaiföldön élő 250 fős hosszúfarkú makákó kolóniát figyeltek meg. Azt találták, hogy a nőstények képesek megtanítani kölykeiknek, hogyan tudják egy szőrszállal megtisztítani fogaik közét.

A japán kutatók szerint a felfedezés alátámasztja azt a teóriát, miszerint a főemlősök képesek átadni utódaiknak az eszközhasználatra vonatkozó tudást. A szakértők azt figyelték meg a vizsgált majomkolóniánál, hogy a nőstényeknél a "fogselyem" használata megduplázódott és láthatóan alaposabb lett, amikor jelen voltak a kicsinyek is. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy a felnőtt állatok így próbálták megtanítani a technikát a fiataloknak.

A japán kutatók most a kölyökmajmokat akarják megfigyelni, hogy a nőstények igyekezete vajon hatásos-e, és tényleg át tudják-e adni az alapos fogtisztítás tudását.

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Tovább gyengül a forint

Tovább gyengül a forint

Hétfő este az euróval egészen február óta nem látott szintre erősödött a forint. Ezt követően kedd reggel nem látni nagyobb elmozdulásokat, az euróval szemben stagnál, a dollárral szemben pedig kisebb gyengülésben van a magyar fizetőeszköz. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×