eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Vészesen emelkedik a tengerszint a felmelegedés miatt

A legújabb kutatások szerint az Antarktisz egy részének elolvadása néhány száz év alatt öt méterrel emelheti meg a vízszintet - mondta az InfoRádiónak Mika János éghajlatkutató, aki arról is beszélt, hogy a legveszélyeztetettebb helyzetben a szigetállamok, továbbá tengerpartok vannak, ahol föld népességének a fele él.

Gyorsabban emelkedik a széndioxid és más üvegházhatású gázok koncentrációja, mint akár két évvel ezelőtt, gyorsabban olvad a tengeri jég - mondta el az InfoRádiónak Mika János éghajlatkutató.

Mint kifejtette: az Antarktisz egy részénél a jég a kontinentális talapzattal érintkezik, ha a jégtakaró megolvad, ami száz éven belül bekövetkezhet, akkor öt méterrel emelkedik a tenger szintje. Ha Grönland teljesen elolvad, akkor hét méterrel emelkedik a tengerszint. Egyes becslések szerint háromszáz év alatt bekövetkezhet ez.

Így aztán mindennek megakadályozására 60-80 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, amit a 2012-ig érvényben lévő kiotói jegyzőkönyv 5,2 százalékban határoz meg.

Mika János arra figyelmeztetett: a legveszélyeztetettebbek a szigetállamok; a Föld népességének a fele tengerparton él, vagy az annak gazdasági vonzáskörzetében. Nem az eddig megtörtént húsz centis szintemelkedés az érdekes, hanem az, hogy 2100-ig fél méter emelkedés várható.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×