eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Klímakutató: Vissza kell térni az ősi bölcsességekhez!

Felére csökkenthetők a lakossági költségek az energiatakarékos házak építésével - véli Ürge-Vorsatz Diána klímakutató. A szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: Dunaújvárosban úgy alakítottak át egy panelházat, hogy 84 százalékkal csökkent az ott lakók energiafelhasználása.

Fontos szempont, hogy figyelembe vegyük a helyi éghajlat specialitásait, és hogy példát vegyünk a magyar parasztoktól, akik olyan házakat tudtak építeni, amelyekben minimális energiafelhasználással is kellemes hőmérséklet uralkodott télen és nyáron is - mondta a klímakutató arra a kérdésre, hogy melyek az energiatakarékos ház ismérvei.

Ürge-Vorsatz Diána az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a globalizációval és az olcsó energiaforrások széleskörű elterjedésével sok olyan ősi bölcsességet felejtettünk el, amelyekhez a házépítésnél vissza kellene térni.

A Nobel-békedíjas ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület magyar tagja fontosnak tartja a házak szigetelését is. Hangsúlyozta: minimalizálni kell a légcserét, amelyet mesterséges szellőztetőrendszerrel válthatunk ki.

 Bár a technológia kapcsán gyakran emlegetik az egészségtelen hatásait, a klímakutató elmondta: Dunaújvárosban egy panelépület felújításakor a mesterséges szellőztetést vezették be, és 84 százalékkal lecsökkent az energiafelhasználás. Az ott lakóknak elmúlt az allergiájuk és ritkábban kell takarítaniuk - tette hozzá a szakértő, aki szerint bár valóban vannak egészségügyi kockázatai a technológiának (például a penészedés), de a nyereség sokkal nagyobb, mint ezek a kockázatok. A klímakutató kiemelte a hőcsere fontosságát is: ne engedjük a levegővel és a szennyvízzel a hőt eltávozni.

Az energiatakarékos házak építésével akár felére csökkenthetők a lakossági költségek - emelte ki Ürge-Vorsatz Diána.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×