eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mi védi az őssejteket?

Magyar őssejtkutatók tanulmánya elemzi egy rangos nemzetközi tudományos folyóiratban, hogyan védik meg az őssejteket a káros hatásoktól szaporodásuk és átalakulásuk közben egyes fehérjék.

Sarkadi Balázs akadémikus csoportja a volt Országos Gyógyintézeti Központ kutatás-fejlesztési részlegében évek óta vizsgálja az úgynevezett transzportfehérjék viselkedését. Ezek a fehérjék a sejtek membránjában helyezkednek el és kilöknek bizonyos káros, toxikus molekulákat, amelyek a sejtekbe igyekeznek belépni.

Daganatos sejtek esetében ez gyógyítást akadályozó jelenség, mert a kemoterápiában használt szerekkel szemben rezisztenciát okoz. Az őssejtek fejlődése során azonban védőhatást jelent ugyanez a kipumpálás. A transzportfehérjék kettősségét az őssejtekben elsőként elemző tanulmányt a Biochimica et Biophysica Acta legutóbbi száma közölte.

A kutatócsoport szöveti és embrionális őssejtekkel egyaránt foglalkozik. Az embrionális őssejtvonalak nemzetközi együttműködésből, külföldről származnak. Sarkadiék egyik központi témája a gyógyszerkutatás és szövetpótlás céljára őssejtekből előállított szívizomsejtek kialakulásának és működésének vizsgálata. Az akadémikus által vezetett laboratóriumban zöld fluoreszcens fehérjéket használnak a létrejött szívizomsejtek követésére, kiválogatására.

A kutatócsoport a világon egyedülálló génbeviteli módszert alkalmaz az őssejteknél: úgynevezett ugráló génekkel, transzpozonokkal oldják meg a gének bejuttatását. Így az általánosan használt eljárásokkal szemben nem visznek be vírust az őssejtekbe. Ezt a munkát EU-s támogatással, a berlini Molekuláris Biológiai Központban működő Izsák Zsuzsa-Ivics Zoltán kutatópárossal együttműködve végzik a magyar sejtbiológusok.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×