eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A rendszeres mozgás csökkenti, a kevés alvás növeli a rák kockázatát

Akár 20 százalékkal is csökkenhet a rákbetegség kockázata azoknál a nőknél, akik rendszeresen mozognak - a házimunka pedig akár 30 százalékkal alacsonyabb veszélyt is jelenthet. Ha azonban átlagosan hét óránál kevesebbet alszunk éjjelente, az így megszerzett előny semmivé foszlik.

Akik rendszeresen mozognak, azoknál kisebb a rákbetegség kialakulásának kockázata, mint a kevésbé aktív nőknél - állapították meg tudósok. De a hét óránál kevesebb alvás könnyen semmissé teheti az így megszerzett előnyt - teszik hozzá, miután tíz éven át tanulmányozták hatezer nő életmódját.

Dr. James McClain, az Amerikai Nemzeti Rákintézet munkatársa, a kutatás vezetője szerint az, hogy átlagosan mennyit alszunk éjjel, befolyásolja a kapcsolatot fizikai aktivitásunk és a rák kockázata közt.

A kutatásban megvizsgálták, milyen gyakran edzettek a nők, és ezt összehasonlították azzal, hogy mekkora náluk a rák felbukkanásának valószínűsége. A tíz év alatt 604 nőnél diagnosztizáltak a betegséget, közülük 186-nál mellrákot.

A legaktívabbaknál 20 százalékkal kisebb aa rák kifejlődésének kockázata - állítja a kutatás eredményeit taglaló tanulmány. Azoknál a 65 év alatti nőknél, akik nem tudtak éjjelente hét órát sem aludni, a mozgás adta védelem nem működött; náluk 47 százalékkal nagyobb a rák kockázata.

Ugyan az orvosok számára nem teljesen világos, a mozgás miként csökkenti a rák veszélyét, úgy gondolják, ez kapcsolatban állhat számos más tényezővel is, például a testsúllyal, a hormonszinttel és az immunrendszer ellenállóképességével.

McClain szerint a következő lépés az lesz, hogy megpróbálják megérteni a mozgás és az alvás közti kapcsolatot.

Egy korábbi tanulmány megállapította, hogy azok a nők, akik 12 és 22 éves koruk közt rendszeresen mozogtak, a rák kisebb kockázatával számolhatnak. A házimunka vagy a tánc pedig 30 százalékkal csökkenti a mellrák kialakulásának veszélyét. A nehéz munka, az intenzív mozgás pedig jobban csökkenti a kockázatot, mint az enyhe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×