eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A monszuneső az oka a kínai dinasztiák hanyatlásának?

Gondolta volna, hogy a monszun kínai dinasztiák uralmát döntötte meg? Ennek kiderítésében egy cseppkőbarlang segített a kínai és amerikai tudósoknak. De monszun azonban nem csak a kínai, hanem a maja civilizációra és a svájci gleccserekre is hatással volt.

Több kínai császári dinasztia bukása is kapcsolatban állhat a monszunesők intenzitásának változásával. A gyengébb, így szárazabb monszunidőszakok egybeestek a Tang, a Juan és a Ming-dinasztia hanyatlásával - állítják a kínai és amerikai szerzők, akik egy cseppkőbarlang vizsgálata révén jutottak erre a következtetésre.

A cseppkövek a barlang plafonjáról csepegő talajvízben fellelhető kalcium-karbonátból épülnek föl. A 118 milliméter hosszú cseppkövek kémiai elemzése azt mutatja, hogy a monszun a történelem folyamán hol gyengébb, hol erősebb volt. Ez pedig több millió ember életkilátását befolyásolta, mivel hatással volt a terméseredményekre.

A barlang-környéki esőkkel kapcsolatban szolgál információkkal a cseppkövek oxigéntartalma. Az olyan radioaktív elemek mennyisége, mint a lerakódott uránium és a tórium pedig segített a kutatóknak meghatározni a különböző rétegek korát.

Az eredmények összevetése a kínai történelemmel azt mutatja, hogy az ötből három több évszázadon keresztül uralkodó dinasztia, a Tang, a Jung és a Ming akkor hanyatlott le és adta át helyét más uralkodócsaládoknak, amikor szárazabb időszak köszöntött a birodalomra a gyengébb, ritkább monszunesők következtében.

A nyári monszunszél az Indiai-óceántól érkezik, és keresztülsüvít Kínán. Ha a nyári monszuneső hevesebb, messzebbre is eljut, mivel nagyobb a felhők csapadéktartalma. A szelek által hozott esők szükségesek a rizstermesztéshez.

Ha azonban a monszun gyenge, az eső megreked délen és keleten, így a nyugati és északi területek csapadék nélkül, szárazon maradnak. Így szegényebb lesz a termés, ami könnyen az indulatok felkorbácsolódásához vezethet.

Ugyan a dinasztiák végének nem csak ez lehetett az oka, de a monszun változása más okokkal együtt mégis kulcsszerepet játszhatott az események alakulásában.

Globális hatás

A Krisztus után 850 és 950 közötti száraz időszak azonban nemcsak a Tang-dinasztia uralmának vetett véget; ennek a következménye a maja civilizáció hanyatlása is az amerikai kontinensen.
A monszunperiódusok egybevágnak a svájci gleccserek előrenyomulásaival és visszahúzódásaival is.

A monszun erősödése viszont Kínában hozzájárulhatott a rizskultúra fejlődéséhez, a népesség hirtelen megnövekedéséhez és az általános stabilitáshoz az észak-kínai Szong-dinasztia uralmának kezdetén.

A tudósok szerint a természetben jól föllelhetőek az éghajlatváltozásokra vonatkozó nyomok. Ezek a változások pedig pusztító hatással lehetnek a népességre. Még akkor is, ha a globális átlaghoz mérten gyenge változásról beszélünk.

A barlangban most vizsgált minták azt mutatják, hogy a monszun periódusai évszázadokon át követték a naptevékenységet. Ugyancsak követhetőek az északi félteke évezredekre és évszázadokra vonatkozó hőmérsékleti adatai. Ha ugyanis az megemelkedett, a monszun is felerősödött és viszont. Az utolsó ötven évben ez azonban némiképp megváltozott - mégpedig az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×