eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Minden második áldozatát elpusztítja a TBC legveszélyesebb típusa

Szinte semmi nem használ azoknak a TBC-s betegeken, akik a kór egy különösen ellenálló fajtájában szenvednek. A pácienseket egy különleges hatóanyag-kombinációval kezelik, az emberek felét mégsem tudják megmenteni.

A tuberkolózis hagyományos gyógyszeres kezelésre nem reagáló fajtáját nemrég fedezték fel az Egyesült Államokban, Kaliforniában, ahol 1993 és 2006 között tizennyolc olyan esetet regisztráltak, ahol a betegség ezen különösen veszélyes fajtája fordult elő.

A többféle gyógyszeres kezelésnek ellenálló TBC (angol nevén MDR TB) ellenáll a leggyakrabban a tüdőbetegség ellen használt antibiotikumnak, de a kórnak van egy még veszélyesebb formája is, ami minden más antibiotikummal szemben is rezisztens (XDR TB).

A kaliforniai vizsgálat kiderítette, hogy az MDR TB-esetek kevesebb mint 1 százaléka volt XDR TB, viszont a súlyosabb betegség megelőző fázisába került betegek aránya folyamatosan emelkedett az évek során.

Dél-koreai kutatók most arra a következtetésre jutottak, hogy a gyakori halálozás a MDR TB-ben szenvedő betegek nem megfelelő kezelésének következménye.

A kutatási eredményekből kiderül az is, hogy az egyre hatékonyabb kezeléseknek köszönhetően mind kevesebben halnak meg a tüdőbetegség legveszélyesebb fajtájában, a halálozási arány azonban még mindig 49 százalék.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a világon évente 9 millióan kapják el a TBC-t, az esetek 5 százalékánál áll ellen a kórokozó a leggyakrabban használt antibiotikumoknak. 2006-ban az MDR-es esetek száma 489 ezer volt, míg az XDR-eseké 40 ezer.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×