eur:
389.63
usd:
361.94
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

II. Ramszesz szobrát fedezték fel Egyiptomban

Egyiptomi régészek egy gránitszobrot fedeztek fel, amelyről feltételezik, hogy az ókori Egyiptom egyik leghatalmasabb uralkodóját, II. Ramszeszt ábrázolja.

A másfél méter magas szobor a Nílus-delta keleti részén Tell Baszta, az ókori Per Basztet közelében folyó ásatások során került a felszínre. A Kairótól 80 kilométerre Észak-Keletre található Per-Basztet a XXII. dinasztia idején Egyiptom fővárosa volt. A görögök Bubasztisznak nevezték a várost, ahová a Kr.e. V. században ellátogatott Hérodotosz görög történetíró.

A szobornak letörött az orra és hiányzik a szakálla. A régészek folytatják az ásatást abban a reményben, hogy előkerülnek a szobor hiányzó részei, s esetleg felfedezik II. Ramszesz templomát.

II, azaz Nagy Ramszesz a XIX. dinasztia harmadik uralkodója volt. Õ volt az egyiptomi történelem leghosszabb ideig uralkodó fáraója: 66 éven át, Kr.e. 1279 és 1213 között igazgatta a nílusi birodalom sorsát. Szerte Egyiptomban palotákat és templomokat emelt, beleértve a híres Abu Szimbel-i templomot, amely a birodalom déli határainál hirdette az uralkodó dicsőségét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×