eur:
389.55
usd:
361.95
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A sugárzás ellen is véd a vörösbor?

A több növényben és a vörösborban is megtalálható antioxidáns, a reszveratrol védelmet nyújthat a sugárzás hatásai ellen is - állapították meg amerikai kutatók, akik szerint az állatkísérletek eredményeit az emberi gyógyászatban is fel lehet majd használni.

A Pittsburgh-i Egyetem orvosi tanszékének munkatársai egerekkel végeztek kísérleteket. Először acetillel módosított reszveratrolt adtak a rágcsálóknak, majd sugarazták őket.

Kiderült, hogy az antioxidáns hatására az egerek sejtjeit nem károsította a sugárzás. A kutatók további vizsgálatokat végeznek, hogy kiderítsék, ugyanez-e a reszveratrol hatása az embereken is.

A kutatás eredményéről a pittsburgh-iek az amerikai radiológusok és onkológusok bostoni éves konferenciáján számolnak majd be.

A Joel Greenberger által vezetett vizsgálatnak az a célja, hogy azonosítsák és serkentsék azokat az apró molekulákat, amelyek megvédhetik az emberi szervezetet a sugárzás káros hatásaitól nukleáris katasztrófa vagy rákbetegek kezelése esetén.

Erre a célra használható szer egyelőre nincs a piacon. A céljuk olyan gyógyszer kifejlesztése, amely nagy mennyiségben előállítható, hatékony és nem toxikus - hangsúlyozta a kutató, akinek a vezetésével 2004-ben már kifejlesztettek egy JP4-039 nevű szert.

Ezt közvetlenül a sejtek energiatermelő központjába, a mitokondriumba juttatják be. Hatására a mitokondrium nagyobb eséllyel tudja megakadályozni, hogy a sugárzás következtében elhaljanak a sejtek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×