eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Milliárd évesek lehetnek a Szaturnusz gyűrűi

Öregebbek lehetnek a Szaturnusz gyűrűi, mint azt eddig a csillagászok gondolták: lehetséges, hogy a Naprendszer második legnagyobb bolygója körüli gyűrűk az égitesttel egy időben keletkeztek.

A Szaturnusz gyűrűi évmilliárdokkal ezelőtt jöttek létre - az erre vonatkozó bizonyítékokat a Berlinben zajló csillagászkongresszuson hozzák majd nyilvánosságra a kutatók.

Mivel a gyűrűk tisztának és fényesnek látszanak, a szakértők sokáig azt hitték, hogy sokkal később keletkeztek, mint maga az égitest, amelyet körülvesznek, talán mindössze 100 millió évesek.

Larry Esposito, a Coloradói Egyetem munkatársa szerint azonban a gyűrűk tömegét mindeddig tévesen becsülték meg. "Ha nagyobb a tömegük, öregebbek is lehetnek, és fényesnek is tűnhetnek" - magyarázta.

A Szaturnusz gyűrűi különleges látványt nyújtanak. A többi gáznemű bolygót - a Jupitert, az Uránuszt és a Neptunuszt - is közrefogják ilyen sávok, ám azok kevésbé feltűnőek.

Egyelőre arról is vita folyik, hogyan jöttek létre a gyűrűk a Naprendszer második legnagyobb bolygója körül. Az egyik elmélet szerint a sávok az égitest körül keringő, összeütközött holdak darabjaiból áll. Egy másik teória szerint a gyűrűk a bolygóval egy időben és ugyanabból az anyagból alakultak ki.

Larry Esposito és csapata számítógépen modellezte, hogyan ütköznek kőzetdarabok a Szaturnusz gyűrűiben. A vizsgálathoz a szakértők felhasználták a Cassini űrszonda által gyűjtött adatokat is. Az amerikai csillagász szerint mindkét forrás azt bizonyítja, hogy a gyűrűk évmilliárdokkal ezelőtt jöttek létre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×