eur:
385.96
usd:
355.39
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Virtuális végbéltükrözés enyhítheti a fájdalmat

Eddig leginkább csak végbéltükrözéssel tudták kimutatni a vastagbélrákot, a drága és igencsak kellemetlen eljárást azonban részben kiválthatja egy röntgensugaras módszer. Ez utóbbi még nem tökéletes, van ugyanis néhány hátulütője, például a sugárveszély.

Felválthatja a rettegett vastagbéltükrözést egy röntgenes eljárás, habár az még korántsem tökéletes - állítja egy tanulmány. A módszer olcsóbb és kevésbé kellemetlen, így talán többen rászánják magukat, hogy vastagbélrákszűrésen vegyenek részt, és ezzel nő az eddigi 50 százalékos szűrési mutató.

"Először válik lehetővé, hogy az egész lakosságot megvizsgáljuk" - mondta Carl Jaffe, a Nemzeti Rákintézet egyik munkatársa. Mindez olyan időkben, amikor ez a második legtöbb halálesetet okozó kór az Egyesült Államokban, évente ötvenezer áldozatot követel. A szűrésen erősen ajánlott részt venniük az ötven év felettieknek.

A hagyományos vastagbéltükrözésnél egy hosszú, vékony csővel vizsgálják meg a bélfalat. A cső végére kamera van szerelve, és ha találnak valamit, azt azonnal el is tudják távolítani. A vizsgálat Amerikában egy nap munkaszünettel jár, ráadásul nyugtatókat és egyéb gyógyszereket kell szedni utána, valamint folyadékokat kell inni, hogy kitisztítsák a beleket.

A mostani tanulmányban taglalt "virtuális végbéltükrözés" valójában egy CT-vizsgálat. Ez a röntgensugaras megoldás egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb, valamint nem annyira kellemetlen, mint a "csöves" változat. A belek utólagos kitisztítására azonban ezután is szükséges, ráadásul van még egy potenciális hátránya - a sugárveszély.

A tükrözés Amerikában akár háromezer dollárba is kerülhet, az új módszer azonban csak háromszáz-nyolcszáz dollárt kóstál fejenként.

A "virtuális vastagbéltükrözés" hatékonyságát ellenőrző kísérlet keretében 2531 embert vetettek alá mindkét eljárásnak. Az új módszerrel a résztvevők hatodában mutattak ki daganatokat, habár a diagnózisok egy része később hamisnak bizonyult.

Azok közül, akiknél találtak valamit a hagyományos eljárással, 90 százaléka akadt fönn az röntgenes vizsgálaton is. A kísérletet bemutató tanulmány szerzője szerint ez nagyon jó hír.

A hamis diagnózisokhoz visszatérve: az elsőként a röntgenes eljárással kimutatott kinövések később csak az esetek negyedében bizonyultak létezőnek. Ugyancsak hátrány, hogy az esetek hatodában a sugár a beleken kívül is mutatott ki rendellenességeket - ez pedig további, néha igen drága és kellemetlen vizsgálatokhoz vezethet, habár a legtöbb esetben nem veszélyesek ezek az elváltozások.

A röntgenes megoldás ezen kívül könnyebben kimutatja a kevésbé veszélyes polipokat, mint a tényleges rákos daganatokat. Ráadásul míg az új módszerrel elvégzett vizsgálatot ötévente ajánlott megismételni, ami újra és újra sugárveszélynek teszi ki a pácienseket, addig a kellemetlenebb tükrözésnek tíz évnél sűrűben nem szükséges alávetnie magukat az amerikaiaknak.

Az új eljárás igazi előnye így az, hogy a segítségével ki lehet szűrni azokat, akiknél szükséges elvégezni a hagyományos vastagbéltükrözést is. A röntgensugaras vizsgálat ugyanis sokkal inkább alkalmas arra, hogy kizárja a rák lehetőségét, mint arra, hogy kimutassa azt.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×