eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az idegességünktől függ, kire szavazunk?

Azok, akiket könnyen fölizgatnak a hirtelen hangok és a rémítő képek, inkább jobbra szavaznak, ellentétben a nyugodtabb emberekkel, akik egy most készült amerikai tanulmány szerint liberálisabban közelítenek az élethez. De vajon mit értenek a kutatók jobb- és baloldaliság alatt?

Az egyesült államokbeli Lincoln Egyetem kutatásai szerint a személyiségjegyek is kihatnak az emberek politikai nézeteire.

A kutatásba 46 amerikait vontak be, akiknek nézetei lefedték az ottani politikai spektrumot. A kísérlet keretében különböző, rémisztő képeket mutogattak nekik, majd arról faggadták őket, milyen álláspontot foglalnak el az amerikai politikai közbeszédet témáit meghatározó kérdésekben.

Úgy találták, hogy akik nyugodtabban reagáltak a hirtelen zajokra és a kellemetlen képekre, azok hajlamosabbak voltak támogatni a külföldi segítségnyújtást, a megengedőbb bevándorlási politikát, a pacifizmust és a fegyverhasználat korlátozását.

Ellenben a minderre érzékenyen reagálók inkább a védelmi kiadások fokozásával, a halálbüntetéssel, a patriotizmussal (bármit is jelentsen az a gyakorlatban) és az iraki háborúval értettek egyet.

A kutatók értelmezésében (összahangban az általános amerikai felfogással) a baloldaliság az első csoport által képviselt, a jobboldaliság pedig a második csoport által kifejtett álláspontok összességével egyenlő. "Vegyes nézetű" emberekről és egyéb kérdésekben vallott nézetekről, más politikai kategóriákról nem szól a kutatás.

A reakciókat a bőr által kibocsátott elektromos jelek alapján mérték, illetve a zajok esetében az azokat követő pillantásokat vizsgálták. Ezeket ugyanis nem tudjuk tudatosan befolyásolni, és így alkalmasnak tűnnek idegállapotunk vizsgálatára.

A kutatók összesen három ijesztő képet dugtak a kísérleti alanyok orra alá: az egyik egy hatalmas pókot ábrázolt, amint épp egy rémült arcon ácsorog, a másik egy vérben fürdő, kábult alakot, a harmadik pedig egy férgekkel telített nyílt sebet. Ugyanakkor kontrollként olyan semleges, illetve kellemes képet is a kezükbe nyomtak, mint például egy tál gyümölcs vagy egy vidám gyermek fényképe.

A kutatók szerint a felmérés eredményei azt az elképzelést erősítik, amely szerint a politikai attitűdöket az alakítja, hogy miként reagálunk a potenciális fenyegetésekre, azaz kisebb a szerepe a szabad akaratnak, a józan ész mérlegelésének döntéseinkben. A tudósok hozzáteszik, ez magyarázat lehet a határozott politikai nézetek alakíthatóságának alapvető hiányára és arra is, hogy a politikai konfliktusok mindig, mindenhol jelen vannak.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×