eur:
386.93
usd:
355.98
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Aszpirinnal üzennek egymásnak a növények

Aszpirinszerű anyagot állítanak elő a stressznek, például aszálynak kitett növények - állapították meg amerikai kutatók. A szakértők szerint a gáz halmazállapotú kemikália azért jön létre, hogy fokozza a növények biokémiai védekezőképességét.

A kutatók szerint a növények gázkibocsátásának megfigyelésével előre lehetne jelezni a terméskiesést, és arra is figyelmeztettek, hogy az anyag más, ipari gázokkal keveredve növeli a légköri szennyezés szintjét.

A növények által stresszhelyzetben, így aszálykor termelt gáz fokozza biokémiai védekezőképességüket és ellenállóbbá teszi őket - magyarázta a kutatás vezetője, Thomas Karl.

A coloradói Nemzeti Atmoszférakutató Központ munkatársa hozzátette: "A mérések azt mutatják, hogy jelentős mennyiségű kémiai anyag mutatható ki a légkörben, amikor a növényeknek aszállyal, szokatlan hőmérsékletváltozással vagy más stresszes helyzettel kell megküzdeniük".

A kutatásról a Bioscience című szaklapban számoltak be a szakértők; a cikkben elárulták, hogy véletlenül figyeltek fel a gázra - a metil-szalicilátra - és az összefüggésre, amikor egy diófacsoport által kibocsátott illékony anyagok összetételét vizsgálták.

Thomas Karl szerint a gáz megjelenése intő jel lehet a gazdák számára, akik még idejében lépni tudnak a növények védelmében.

A kutató úgy véli: az is lehetséges, hogy az anyag kibocsátásával a növények a veszélyekre figyelmeztetik egymást. "A kutatási eredmények kézzel fogható bizonyítékai annak, hogy a növény-növény kommunikáció jelen van" - mondta.

Címlapról ajánljuk
Bóka János: három fő prioritásunk lesz az uniós elnökség idején

Bóka János: három fő prioritásunk lesz az uniós elnökség idején

Intézményi, biztonsági és politikai szempontból is bizonytalan helyzetben veszi át Magyarország július 1-jén az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, de jól haladnak az előkészületek, és a váratlan helyzetek kezelésére is képesek lesznek - mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter egy háttérbeszélgetésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×