eur:
385.99
usd:
355.26
bux:
68635.87
2024. május 21. kedd Konstantin

A fájdalomcsökkentés olcsó módja: festményeket a kórházakba!

A csodaszép műalkotások nemcsak a lelki sebeket gyógyítják be, egy új kutatás szerint a fizikai fájdalmat is enyhíthetik.

Az olaszországi Bari Egyetemen bebizonyították, hogy a kórházaknak érdemes szép festmények reprodukcióira és kellemes dekorációra költeniük, mivel ezek csökkenthetik a betegek fizikai fájdalmait.

A Marina de Tommaso professzor által vezetett vizsgálatban az egyetem 12, 22 és 38 év közötti önkéntese vett részt (6 férfi és 6 nő). A kutatók arra kérték őket, hogy 300 kép közül válasszák ki azt a 20-at, amelyet a legszebbnek és a legrondábbnak tartanak.

A legtöbben Vincent Van Gogh Csillagos éjszaka és Botticelli Vénusz születése című festményét nevezték meg a legszebb alkotásnak, míg Pablo Picasso képeit többségük a csúnya kategóriába sorolta.

A kutatók a kiválasztás után a résztvevőknek a szép és a ronda alkotások mellett üres papírokat is felmutattak egymás után. A vizsgálatot végzők eközben olyan apró lézerpulzusokkal irritálták a résztvevők kezét, amelyek tűszúrások érzését keltették.

A vizsgálat alanyai azt mondták, hogy amikor a szép képeket mutatták fel nekik, harmadával csökkent a fájdalomérzetük. Az agyuk elektronikus aktivitását mérő elektródák is a fájdalomérzet csökkenését jelezték.

A New Scientist szaklapban megjelent tanulmányban Marina de Tommaso hangsúlyozta: bár a kórházak építésénél gyakorlati szempontokat vesznek figyelembe, itt az ideje az esztétikát is bevonni az építkezésbe.

Ugyanakkor a vizsgálat egyik buktatója, hogy a szépség szubjektív: a kutatás résztvevői közül valaki a szép kategóriába sorolta Edvard Munch Sikoly című festményét is, amelytől valószínűleg a legtöbben inkább elborzadnának.

Címlapról ajánljuk
Így emelték ki a Dunából a Verőcénél balesetet szenvedett motorcsónakot
Szívszorító videó

Így emelték ki a Dunából a Verőcénél balesetet szenvedett motorcsónakot

A társszervekkel közösen a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság daruja és búvárszolgálata vasárnap délután fél hatkor húzta ki a roncsot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×