eur:
389.13
usd:
361.23
bux:
68029.97
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A rettegett kór terjedésére adhat magyarázatot az 1600 éves halott

A negyedik században élt az a római, aki feltehetően tuberkulózisban halt meg. Csontvázát egy, a yorki egyetem területén végzett ásatáson fedezték fel, és nagy tudományos érdeklődésre tart számot.

Egy római lehetett a tuberkulózis egyik első angliai áldozata. Az archeológusok azt remélik, az ő most felfedezett csontváza rejti a kulcsot annak nyitjához, hogyan is terjedt el a tuberkulózis Britanniában.

A csontvázat egy késő-románkori falmaradvány közelében fedezték fel, nem messze egy kora-román úttól, amely Yorkot kötötte össze Barton-on-Humberrel. A férfi a negyedik században élt, és a yorki egyetem egyik építkezésén találtak rá.

A tuberkulózis első áldozatai között tartanak számon egy vaskori esetet is. A római kori tbc-s leletek azonban ritkák, főleg Észak-Britanniában. A szigetországban elvétve találnak TBC-s leletet a 12. század előtti időkből.

Ha az új eset tényleg TBC-snek bizonyul, az újabb adatot szolgáltathat a tudósoknak a kór terjedésére vonatkozóan.

Ritka, hogy egy halottat ilyen közel temessenek el a lakott területekhez, hiszen ekkor már temetőkben helyezték örök nyugalomra az elhunytakat. Talán ezt is a betegségének köszönheti az illető. A rómait egy sekély sírba temették, a bal oldalára fektetve.

Lehetséges, hogy az illető még gyerekként kapta el a fertőzést húsételtől vagy tejtől, de az is lehet, hogy egyszerűen belélegezte azt. Majd felnőttkoráig lappanghatott, de amint kitört rajta, hamarosan elvitte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×