eur:
388.78
usd:
361.59
bux:
68076.75
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Új hangyafajra bukkantak: 120 millió éve él - nézze meg!

Az Amazonas őserdeje mindig szolgál meglepetésekkel a tudósoknak: legutóbb egy eddig ismeretlen civilizáció nyomaira bukkantak, most pedig egy új hangyafajt fedeztek fel benne. A "marsi hangya" ráadásul nem csupán új faj, hanem új alcsalád is, legközelebbi rokonát nem az ismert hangyafajok közt kell keresni, mivel az őshangyához áll a legközelebb.

Egy új rovarfajt fedeztek fel az amazonasi őserdőben. Egyelőre "marsi hangyának" nevezték el a teremtményt, furcsa és sajátos alakja után.

A latinul Martialis heureka névre hallgató hangyaszerűség a nevét ugyanis E. O. Wilson biológus megjegyzésének köszönheti, aki azzal viccelődött a felfedezők csapatának, hogy a hangya úgy néz ki, mintha a Marsról érkezett volna.

A marsi hangya ráadásul az őshangyák legközelebbi rokona. A vak ragadozó világos színű, a föld legfelső rétegeiben él, közvetlenül az esőerdők avarszintje alatt. Két-három milliméter hosszúra nő meg. Hatalmas állkapcsai vannak, ezzel kapja el az áldozatait.

A hangya vizsgálata után kiderült, nem csupán új fajról van szó, de új alcsaládról is. Genetikai kódja alapján ráadásul olyan ág, amelyik a legkorábban ágazott le a hangyák családjának főágáról, százhúszmillió évvel ezelőtt, nem sokkal azután, hogy a hangyák elkülönültek a darazsaktól.

Õse valami darázsszerű lehetett, talán hasonló ahhoz a borostyánkőbe zárt, krétakori fosszilis maradvánnyal, amelyet a darazsak és a hangyák közti evolúciós kapocsként tartanak számon.

Utoljára 1923-ban fedeztek fel addig ismeretlen, de még élő hangyafajt.

Az Amazonas őserdeje folyamatosan meglepetésekkel szolgál a kutatóknak, legutóbb egy letűnt civilizáció nyomaira bukkantak a folyó völgyének mélyén.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×