eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68101.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az ösztrogén hatásos lehet az öregedés ellen

Az ösztrogén a bőrön használva sikeresen ellensúlyozhatja az öregedés egyik legfőbb következményét - állítják kutatók.

Kutatók kiderítették: a női nemi hormon külső alkalmazása stimulálhatja a kollagén-termelést - ez az a vegyület, amely a bőr teltségét és rugalmasságát okozza, de az évek előrehaladtával gyengül.

Ahogy gyengül és mennyisége a szervezetben csökken, megjelennek a nők rémálmai: a ráncok.

A kollagént a kozmetikai ipar is használja, méghozzá töltőanyagként, hogy eltüntessék az apróbb ráncokat, és megtalálható a krémek összetevői között is.

Tudósok most azt állítják: megtalálták a módot arra, hogyan lehet stimulálni a test saját kollagén-termelését.

A női nemi hormon egyik aktív fajtáját, az ösztradiolt alkalmazták a bőrön 70 férfinél és nőnél, akik átlagéletkora 75 év volt. Az anyagot két héten keresztül minden nap háromszor felvitték a bőr azon részére, amelyet kevésbé érint a nap (például csípő), és arra is, ahol fokozottan ki van téve a nap káros sugarainak (mint például az arc).

A naptól védett területen jelentős mértékben feljavult a kollagén-termelődés, de ilyen fejlődést nem észleltek a nap által már károsodott bőrben. Kutatók szerint ugyanis a nap káros sugarai gátolhatják a szervezet kollagén-termelő képességét.

A test bizonyos részein (karok, arc) az úgynevezett "fényöregedése" figyelhető meg: a nap ultraibolya sugarai a bőrt láthatóan öregebbé teszik.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×