eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Egy tabletta szeretkezés előtt megakadályozza a HIV-fertőzést

Olyan gyógyszer kidolgozásán dolgoznak kutatók, amely - ha szeretkezés előtt beveszi valaki - megakadályozza a HIV-fertőzést. Azt remélik, hogy a betegség kezelésére használt szereket hasznosítani lehet a védekezésben is. Az AIDS-járvány csak tavaly kétmillió ember életét követelte világszerte.

A retrovírus elleni szereket már most is használják annak megakadályozására, hogy az állapotos anyák megfertőzzék a magzatukat, és a kutatók azt remélik, hogy ugyanilyen védelmet biztosít a gyógyszer szex közben is. Ha igazuk van, és a módszer sikeresnek bizonyul, akkor már "csak" etikai kérdések maradnak: kinek kell bevenni a gyógyszert, milyen körülmények között, és mik a szedés mellékhatásai?

Jelenleg három teszt folyik, amelynek során olyan, még meg nem fertőzött embereknek adnak retrovírus elleni szert, akik a különösen veszélyeztetettek közé tartoznak. A vizsgálatok "nagyon bíztatóak" - számoltak be a kutatók a Lancet című szakfolyóiratban, véletlenül éppen akkor, amikor Mexikóvárosban nemzetközi AIDS-konferenciát tartanak.

Egy brit kutató szerint különösen ajánlatos lehet a szer szedése azoknak a meleg és biszexuális férfiaknak, akik körében ismét divattá vált, hogy a fürdőkben sok partnerrel folytatnak szexuális aktust.

Hét országban három vizsgálat

A londoni Imperial College klinikáján már most is biztosítanak "esemény utáni megelőző kezelést" azok számára, akik védekezés nélkül szeretkeztek a rizikócsoportba tartozókkal - ők egy hónapon keresztül, három gyógyszerből álló kúrán esnek át.

Az "esemény előtti tabletta" azonban még egy opciót jelentene. "Csak bekapnak egy tablettát pénteken este, és egész hétvégén biztonságban vannak" - hangsúlyozta Sheena McCormack HIV-megelőzési specialista, az Imperial College epidemiológiai docense.

A szer használatát világszerte korlátoznák a leginkább érintettekre: a szex-munkásokra és az intravénás kábítószer-fogyasztókra, akiknek naponta kellene azt szedniük. Először azonban azt kell megnyugtatóan tisztázni, milyen mellékhatásokkal jár a gyógyszer szedése, illetve, hogy nem vezet-e rezisztens HIV-vírustörzs kialakulásához.

A módszer tesztelésében 2400 intravénás kábítószer-fogyasztó vesz részt Thaiföldön, 1200 heteroszexuális nő és férfi Botswanában és háromezer, férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfi öt országban. Az egyik kísérlet alatt a páciensek tenofovirt kapnak (ezt használják Nyugaton az AIDS-betegek kezelésére), míg a másik két esetben Truvadát - a tenofovir és az STC kombinációját.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×