eur:
389.24
usd:
360.77
bux:
68445.11
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Nehéz megvédeni egy fajt, ha azt sem tudjuk, hogy létezik"

A világ eddig ismert legapróbb kígyófaját fedezték fel a Karibi-tengerben található Barbados szigetén. A kígyó nem mérgező, hangyák lárváin él, és majdnem akkora tojást rak, mint ő maga.

Fénylő gilisztára hasonlító, nem mérgező kígyófajtát fedeztek fel a Karib-tengeri Barbados szigetén. A tudósok szerint az Amerikában, Ázsiában és Afrikában előforduló fonálkígyók egy eddig ismeretlen alfajáról van szó.

Dr. Blair Hedges, az új faj felfedezője szerint a 3100 ismert kígyóféle közül ez az legvékonyabb. A Leptotyphlops carlae-nak elnevezett fajta olyan vékony, hogy vékonyabb már nem is lehetne - olyan, akár egy szál spagettitészta.

A Pennsylvaniai Állami Egyetem professzora szerint a természetes kiválasztódás megvédi attól a kígyókat, hogy túl kicsik legyenek, ugyanis ebben az esetben gyakorlatilag semmit nem tudnának megenni a kígyóbébik. Mint fajtársai, a L. carlae is elsősorban a hangyák és termeszek lárváit fogyasztja.

A kígyó egyetlen vékony tojást tesz le, ami majdnem akkora, mint maga az anya.

Érdekesség, hogy mind a legkisebb, mind a legnagyobb állatok szigeteken élnek. Ennek az az oka, hogy az izoláltság miatt a szigeteken nagyobb az esélye, hogy kifejlődjenek az ökológiai lyukakat kitöltő fajok.

Ha például nem él egy szigeten százlábú, egy igen apró kígyóféle veheti át a helyét.

Dr. Blair Hedges a hatvanötöt is meghaladó új fajt fedezett már fel szerte a Karibi térségben, köztük hüllőket és kétéltűeket. Szent Lucia szigetén például egy majdnem ugyanolyan kicsi kígyóra talált, mint a most felfedezett L. carlae.

Az új fajok felfedezése és besorolása fontos a biodiverzitás megőrzése szempontjából - mondja a professzor. Hiszen "nehéz megvédeni egy fajt, ha azt sem tudod, hogy létezik" - teszi hozzá.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×