eur:
386.94
usd:
355.85
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

A géntechnológia megoldást adhat a klímaváltozás kihívásaira?

A világ számos pontján már jelenleg is élelmezési válságot okoz a klímaváltozás. Többen rámutatnak: a probléma súlyosbodik a jövőben, ezt pedig Magyarország sem hagyhatja figyelmen kívül. A Szegedi Biológiai Központ vezetője arra figyelmeztet: Magyarország nem lesz képes együtt élni a klímaváltozás hatásaival, ha a mezőgazdaságban továbbra sem alkalmaznak genetikailag módosított vetőmagokat.

Nicholas Stern, a Világbank egykori vezető közgazdásza néhány évvel ezelőtt jelentette meg nagyszabású tanulmányát a globális felmelegedés hatásairól. A szakember most arra mutatott rá: a klímaváltozást okozó gázok kibocsátása jóval gyorsabban növekszik, mint azt korábban becsülték.

Nicholas Stern egyebek között egy példával illusztrálta ezt: a világ óceánjai nem nyelnek el annyi üvegházhatást okozó gázt, mert egyre inkább telítettek, azaz kisebb mennyiségben képesek felvenni széndioxidot, mint korábban. A gázkibocsátás gyorsabban növekszik és a Föld gázelnyelő kapacitása csekélyebb, mint korábban gondolták. A klímagázok veszélye potenciálisan nagyobb, mint a régebbi óvatos becslésekben feltételezték, a klímaváltozás a jelek szerint egyre gyorsul.

Nemrég az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezete nemrég arra mutatott rá, hogy az élelmiszerhiány miatt már most sokan hallnak éhen. A világ gabonatartaléka 25 éves minimumon van, jelenleg 5 millió tonna. Ez nagyjából két vagy három hónapra elegendő.

A világélelmezési program szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy összesen 33 ázsiai és afrikai országban éhséglázadás törhet ki, ha a szegényebb városiak nem tudják élelmiszerrel ellátni a családjukat. Mindez politikai instabilitáshoz vezethet.

Hogyan védekezhet Magyarország?

Magyarország nem lesz képes együtt élni a klímaváltozás hatásaival, ha a mezőgazdaságban továbbra sem alkalmaznak genetikailag módosított vetőmagokat - mondta az InfoRádiónak a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központ főigazgatója.

Dudits Dénes akadémikus hozzátette: az Európában engedélyezett szárazságtűrő gabonafajták megmenthetnék a magyar mezőgazdaságot.

A géntechnológia lehetőséget ad arra, hogy a növényeket olyan tulajdonságokkal ruházzák fel a kutatók, amelyek által jobban alkalmazkodnak a megváltozott környezeti viszonyokhoz.

A kutató szerint számos vita a kérdésben félreértésen alapul, szerinte ugyanis a génkezelt növények előnyöket hozhatnak a termelőknek. Ha például engedélyezett lenne a kukoricabogárral szemben ellenálló tengeri termesztése, akkor a gazdáknak nem kellene évente összesen 4,2 milliárd forintot költeniük vegyszerre, amely ráadásul a környezetet is terheli.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Demkó Attila: Harkiv elfoglalásához kevés az ottani orosz erő

Demkó Attila: Harkiv elfoglalásához kevés az ottani orosz erő

Miközben az amerikaiak továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy fegyvereiket csak Ukrajna megszállt részein vethetik be orosz erők ellen, egy ukrán katona a The Telegraph-nak arról beszélt, hogy az ukrán seregek frusztráltak amiatt, hogy tétlenül kell nézniük Vlagyimir Putyin katonáinak felsorakozását a határövezet orosz oldalán, és így Harkiv el fog esni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Gyengélkedett pénteken a magyar tőzsde

Gyengélkedett pénteken a magyar tőzsde

Mérsékelt esésekkel búcsúztatják a hetet az európai tőzsdék, és a BUX is lefelé vette az irányt, miután a blue chipek kivétel nélkül csökkenéssel zártak. Makrofronton Kínán a világ szeme, ahonnan egy rakás gyenge adat érkezett ma reggel, és intézkedéscsomagot jelentettek be a lakáspiac megmentésére. A magyar tőzsdén a Telekomnál voltak események, a cég lemondta jövő hétre tervezett részvény-visszavásárlási aukcióját, valamint az AutoWallisról érkeztek friss hírek, miután a társaság közzétette első negyedéves beszámolóját, és egy elemzés is napvilágot látott a cégről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×