eur:
389.52
usd:
361.78
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bizonyíték van rá: a férfiak feledékenyebbek, mint a nők

A férfiaknál gyakoribbak a memóriazavarok, és az idős kori leépülés hamarabb jelentkezik náluk - állapította meg egyesült államokbeli kutatók.

Egy új, az Egyesült Államokban készült tanulmány a férfiak és a nők kognitív képességei közötti különbségekre mutat rá. Kiderül belőle, hogy a feledékenység nemcsak az életkorral függ össze.

Az idősebb emberekkel gyakrabban történik meg, hogy nem találják a kocsikulcsot, a pénztárcát, vagy elfelejtik, hova parkoltak. Mindezek enyhe kognitív zavart jelentenek, amelyek a demencia, azaz az időskori leépülés előjele.

Akiknél az enyhe kognitív zavar jelentkezik, háromszor, négyszer akkora esélyük van, hogy kialakul náluk az Alzheimer-kór, amely az időskori leépüléssel járó betegségek közül a leggyakoribb.

A kutatók csaknem kétezer, 70 és 89 év közötti ember mentális állapotát vizsgálták meg. Kiderült, hogy 74 százalékuk nem szenvedett mentális betegségben, 16 százalékuknál jelentkezett az enyhe kognitív zavar, 10 százalékuk pedig már a leépülés állapotában volt.

Az is kiderült, hogy az enyhe zavar a férfiaknál másfélszer olyan gyakori volt, mint a nőknél. A leépülés előjele a 70 és 74 év közötti férfiak 12 százalékánál fordult elő, míg a 85 és 89 évesek között az arány már 40 százalékos volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×