eur:
388.38
usd:
360.33
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szigetet növesztenek a japánok

Nagy erőkkel igyekeznek megmenteni egy süllyedő atollt a japánok. Ha nem járnak sikerrel, a felkelő nap országához tartozó tengeri területek nagysága jelentősen csökken.

Okinotorisima, azaz a távoli madarak szigete Tokiótól 1740 kilométerre délre található a Csendes-óceánon. Az aprócska szigetnek ma csupán két sziklája látszik ki a Csendes-óceánból dagály idején: az egyik 7,4 centiméternyire, a másik pedig körülbelül 15-re.

Hogy a szigetet megmentsék az erózió okozta pusztulástól, Japán szakértők már 1987-ben megkezdték a terület feltöltését: a két, dagálykor is a víz felszíne fölé emelkedő zátonyt betonnal vették körül. Most azt tervezik, hogy korallszirteket helyeznek át Okinotorisimára, hogy ezzel is növeljék annak méretét.

A sziget több szempontból is jelentős Japán számára: ha eltűnne, csökkenne az országhoz tartozó halászati terület nagysága, de Tokió elvesztené az olaj, a gáz és az ásványi anyagok kitermelésének jogát is a területen.

Kína nem nézi jó szemmel a japánok igyekezetét: a kommunista ország nem hajlandó elismerni Okinotorisima sziget mivoltát. Erre a japán külügyminisztérium szóvivője, Tanigucsi Tomohiko megjegyezte: a képződményt 1931-ben szigetté nyilvánították.

Az aprócska szigetet 1789-ben fedezte fel William Douglas brit hajóskapitány, ám nem ő volt az első, aki megpillantotta: valószínűleg Bernardo de la Torre, egy spanyol tengerész látta meg 1543-ban. Japán egészen 1888-ig nem is tudott a zátony létezéséről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
GEN Z Fest május 9-én az Akváriumban – pénzről, bátran

GEN Z Fest május 9-én az Akváriumban – pénzről, bátran

A Z generáció tagjai aktív pénzkeresők, adót fizetnek, lakbért, rezsit és tandíjat, mindeközben próbálnak megtakarítani, mégis úgy érzik, hogy nem eléggé tájékozottak a pénzügyi kérdésekben. Ez nem meglepő, mert a gazdasághoz kötődő egyetemi szakokon kívül sehol nem tanítják a pénzügyi ismereteket, a család idősebb tagjai pedig nem tudják érthetően átadni ezt a tudást, vagy akár ők maguk sincsenek tisztában alapvető gazdasági és pénzügyi fogalmakkal. A GEN Z Fest-en, május 9-én szakértők segítenek tisztázni a pénzügyi kérdéseket, legyen szó lakhatásról, vállalkozásról vagy befektetésről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×