eur:
388.51
usd:
360.61
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Remény az asztmások számára

Amerikai kutatók egy új, az asztmával összefüggésbe hozható gént azonosítottak: a felfedezés segíthet a betegség diagnosztizálásában és gyógyításában is.

A Chicagói Egyetem kutatói az elszigetelten élő hutterita (régi magyar nevén habán) közösséget vizsgálták.

A hutterita vallási csoport a protestantizmus egyik ágából, az anabaptizmusból vált ki, tagjai 1874-ben érkeztek az Egyesült Államokba, és kis mezőgazdasági közösségekben telepedtek le Dél-Dakota területén. A hutteriták egymás között házasodtak, így könnyen azonosíthatók a rokonsági kötelékek. Körükben igen sokan szenvednek asztmában.

A chicagói kutatók az úgynevezett CH3L1 génre összpontosítottak, amely befolyással van az asztmával kapcsolatba hozható specifikus vegyület szintjére.

A gén egyik változata növeli a vegyület szintjét, míg a másik csökkenti, ezáltal megvédi a szervezetet az asztma kialakulásától - derítették ki a tudósok.

"Ez a legfontosabb genetikai felfedezés, amely a hutterita közösségben éveken át végzett anyaggyűjtésen alapul" - hangsúlyozta a kutatásokat irányító Carol Ober.

Mint kifejtette, a közösség vizsgálata rendkívüli lehetőséget biztosít a megbetegedés genetikai alapjainak megértéséhez. A kutatók óriási adathalmazt gyűjtöttek össze, amelynek az elemzése további felfedezéseket tesz majd lehetővé.

A kutatók reményei szerint a gén azonosítása új asztma elleni gyógyszerek kifejlesztését teszi lehetővé. Az Egyesült Államokban több mint 22 millió ember szenved az asztmától.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×