eur:
401.4
usd:
365.66
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

Szűznemzéssel születtek a sárkányok

Valószínűleg szűznemzéssel jött világra két komodói sárkány egy kansasi állatkertben. A két kis fenevad a faj első példánya, amely ilyen módon született Észak-Amerikában.

A hím megtermékenyítése nélkül történő szűznemzés ritka a gerincesek közt, inkább a gerinctelen állatokra és alsóbbrendű növényekre jellemző. A komodói sárkány esetében eddig csak két szűznemzést jegyeztek fel, mindkettő angliai állatkertben történt 2006-ban.

A wichitai állatkert szakemberei még vizsgálják a nőstény és a kicsinyek DNS-ét, mivel teljesen nem lehet kizárni, hogy az anyaállat a testében tárolt spermiumot használta fel. A komodói varánuszok azon kevés faj közé tartoznak, amelyek nőstényei képesek a testükben spermiumot tárolni.

A wichitai egyedeknél ezt ugyanakkor valószínűtlenné teszi, hogy egyévesek sem voltak, amikor az állatkertbe kerültek, ahol nincsenek hím varánuszok.

A tojásból január 31-én és február 1-jén kibújó fiatal sárkányok 40-43 centiméter hosszúak, felnőttkorukra azonban három méteresre is megnőhetnek, tömegük pedig elérheti a 90 kilogrammot.

A komodói sárkány veszélyeztetett fajnak számít, az indonéziai Komodón és a környező szigeteken 3-5 ezer példány él szabadon. Az észak-amerikai állatkertekben 80-at tartanak, hat helyen szaporítják is őket.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×