eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem volt vesztegetnivaló idejük a dinoszauruszoknak

Korán, nyolc-tízévesen hozták világra első utódaikat a dinoszauruszok, jóval azelőtt, hogy elérték volna felnőtt korukat - ezt sugallják a maradványok.

Bár a hüllőktől származtak és madarakká fejlődtek, a dinoszauruszok olyan gyorsan nőttek, és olyan fiatalon hozták világra első utódaikat, mint a ma élő emlősök.

A Kaliforniai Egyetem kutatói néhány rendkívül fiatal nőstény dinoszaurusz maradványaiban olyan szövetet találtak, amely lehetővé tette, hogy az őslények tojást rakjanak.

A kutatók az állatok - egy húsevő Allosaurus és egy növényevő Tenontosaurus - sípcsontjában medulláris csontot találtak: ez az a csont, amely a tojáshéj képződéséhez szükséges kalciumot biztosítja.

A csontok fejlettségéből a szakértők arra következtettek, hogy a két nőstény a dinoszauruszok átlagos, 30 éves élettartamához képest nagyon fiatal, mindössze nyolc-, illetve tízéves volt.

Sok csontot kellett felvágni


"Szerencsénk van, hogy rátaláltunk ezeknek a nőstényeknek a fosszíliáira. A medulláris csont csak három-négy hétig van jelen az éppen nemzőképes állatokban, így sok dinoszauruszcsontot kell felvágni ahhoz, hogy jó esélyünk legyen rábukkanni egy ilyenre" - mondta a Kaliforniai Egyetem kutatója, Sarah Werning.

A medulláris csont vizsgálata másra is fényt derített: a dinoszauruszok gyorsabban növekedtek, mint a ma élő hüllők, és nem volt sok idejük a szaporodásra teljes kifejlődésük után, hiszen életüket ragadozók fenyegették.

Lehetséges tehát, hogy a bolygón 125 és 105 millió évvel ezelőtt, a kora-krétakorban Észak-Amerikában élt Tenontosaurusnak azért kellett fiatalon szaporodnia, hogy biztosítsa a faj fenntartását.

A medulláris csontok felfedezése tovább erősíti azt a nézetet, amely szerint a dinoszauruszok inkább hasonlítottak a madarakra, mint hüllőkre, és bizonyíthatja azt is, hogy a ma élő madarak szaporodási szokásai a 200 millió évvel ezelőtti időkben gyökereznek.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×