eur:
389.75
usd:
362.79
bux:
68137.61
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Jelentős átalakulás előtt a városi élet

Nem a globális klímaváltozás, hanem a felgyorsult kapcsolatteremtés és a modern városközi közlekedés hozza meg az igazi változást a városlakók életében a 21. század közepére - jelentette ki az InfoRádióban Granasztói György, az ELTE történész professzora, aki az idén a magyar származású szoftverfejlesztő, Charles Simonyi alapította kutatói ösztöndíj egyik nyertese. Az elismerést rajta kívül idén Bíró Tamás Sándor fizikus és Sperlágh Beáta agykutató vehette át.

Granasztói György az urbanizációról elmondta: rendkívül izgalmas témáról van szó, mert egyszerre lehet megérteni saját korunk különlegességét, és azt, hogy miért nélkülözhetetlen a város.

A történész emlékeztetett arra, hogy a városi népesség növekedése drámai gyorsasággal ment végbe az ipari forradalomtól kezdve.

Az ENSZ idei világnépesedési jelentése szerint jövőre először fordul elő a történelemben, hogy a világ népességének több mint fele - körülbelül 3,3 milliárd ember - városokban él majd.

Új kihívást jelent az emberiség számára, hogy ma adott nagyságú területen sokkal több ember lakik, mint bármikor korábban - hangsúlyozta a szakember.

A magyarországi jellemzők közül Granasztói György kiemelte a városok közötti jelentős távolságot, amely még azután is fennmaradt, hogy az utóbbi tíz-tizenöt évben sok faluból lett város.

Sajátosság a tengertől való távolság is, mert a kultúrák tengeri terjedése teljesen más, mint a kontinentális - tette hozzá.

A történész kérdésre válaszolva elmondta: nem hisz a gyors klímaváltozásban, mert a történelem ismer hasonló periódusokat. Vannak furcsa jelek, de hasonlók máskor is előfordultak, és utána visszaállt a rendszer az eredeti állapotába.

Granasztói György szerint az urbanizációt ma elsősorban az az elképesztő gyorsaság határozza meg, amellyel az emberek kapcsolatba képesek kerülni egymással, egyrészt a virtuális térben, másrészt fizikailag is, mivel Európában már kialakult egy olyan gyorsvasúti rendszer, amely alternatívája a fapados légi járatoknak.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×