eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin

Jelentős átalakulás előtt a városi élet

Nem a globális klímaváltozás, hanem a felgyorsult kapcsolatteremtés és a modern városközi közlekedés hozza meg az igazi változást a városlakók életében a 21. század közepére - jelentette ki az InfoRádióban Granasztói György, az ELTE történész professzora, aki az idén a magyar származású szoftverfejlesztő, Charles Simonyi alapította kutatói ösztöndíj egyik nyertese. Az elismerést rajta kívül idén Bíró Tamás Sándor fizikus és Sperlágh Beáta agykutató vehette át.

Granasztói György az urbanizációról elmondta: rendkívül izgalmas témáról van szó, mert egyszerre lehet megérteni saját korunk különlegességét, és azt, hogy miért nélkülözhetetlen a város.

A történész emlékeztetett arra, hogy a városi népesség növekedése drámai gyorsasággal ment végbe az ipari forradalomtól kezdve.

Az ENSZ idei világnépesedési jelentése szerint jövőre először fordul elő a történelemben, hogy a világ népességének több mint fele - körülbelül 3,3 milliárd ember - városokban él majd.

Új kihívást jelent az emberiség számára, hogy ma adott nagyságú területen sokkal több ember lakik, mint bármikor korábban - hangsúlyozta a szakember.

A magyarországi jellemzők közül Granasztói György kiemelte a városok közötti jelentős távolságot, amely még azután is fennmaradt, hogy az utóbbi tíz-tizenöt évben sok faluból lett város.

Sajátosság a tengertől való távolság is, mert a kultúrák tengeri terjedése teljesen más, mint a kontinentális - tette hozzá.

A történész kérdésre válaszolva elmondta: nem hisz a gyors klímaváltozásban, mert a történelem ismer hasonló periódusokat. Vannak furcsa jelek, de hasonlók máskor is előfordultak, és utána visszaállt a rendszer az eredeti állapotába.

Granasztói György szerint az urbanizációt ma elsősorban az az elképesztő gyorsaság határozza meg, amellyel az emberek kapcsolatba képesek kerülni egymással, egyrészt a virtuális térben, másrészt fizikailag is, mivel Európában már kialakult egy olyan gyorsvasúti rendszer, amely alternatívája a fapados légi járatoknak.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.

Marco Rossi vállalja a felelősséget a vereségért - "Hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz"

Marco Rossi szövetségi kapitány magára vállalta a magyar labdarúgó-válogatott svájci csapattól elszenvedett 3-1-es vereségének felelősségét az Európa-bajnokság szombati napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 15. 08:19
×
×
×
×