eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin

"Még van időnk a nagy katasztrófák elkerülésére"

A klímaváltozás kapcsán a megelőzés mellett egyre többször beszélnek a szakemberek az alkalmazkodás fontosságáról is. Az Erdészeti Tudományos Intézet tudományos igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, már most visszafordíthatatlan eredményei vannak a káros gázok kibocsátásának. Somogyi Zoltán hozzátette, ezért már most meg kell kezdeni azokat a beruházásokat, amik segítenek felkészülni például a gyakoribb árvizekre.

Ha most azonnal befejeznénk minden széndioxid-kibocsátást, akkor a földi rendszer tulajdonságai miatt még így is számolnunk kellene hőmérséklet-emelkedéssel - mondta az InfoRádióban az Erdészeti Tudományos Intézet tudományos igazgatója.

Somogyi Zoltán szerint ugyanakkor a kibocsátás mindenképpen folytatódik, így számolnunk kell azzal, hogy olyan helyzet áll elő, amihez alkalmazkodnunk kell. Ez nem feltétlenül negatív dolog, hiszen az élőlények vándorlása is az alkalmazkodás egy fajtája - emelte ki a szakember.

"Még mindig van valamennyi időnk a nagy katasztrófák elkerülésére" - hangsúlyozta Somogyi Zoltán, hozzátéve: ezért fontos az alkalmazkodásról beszélni.

"Most kell elkezdenünk azokat a beruházásokat, melyek segítségével később megfelelően tudunk alkalmazkodni az akkori viszonyokhoz" - mondta InfoRádióban az Erdészeti Tudományos Intézet tudományos igazgatója.

A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia például az életünk változásához ad szempontokat, aminek alapján ténylegesen meg kell kezdeni bizonyos beruházásokat.

Az egyik várható következmény a szélsőséges időjárási jelenségek (például a nagy esőzések) gyakoribbá válása. "Eddig is voltak árvizek és ezután is várhatók, ezért nagyon fontos lenne a Tisza mentén megfelelő víztározókat építeni" - mondta Somogyi Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×