eur:
388.43
usd:
360.51
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nemzőképtelenséget okozhat a titokban terjedő baktérium

A legelterjedtebb szexuális úton terjedő betegség, a klamídia nem csupán a nők, hanem a férfiak termékenységére is káros hatással van - állapították meg spanyol kutatók. Ez különösen azért veszélyes, mert enyhe tünetei miatt a fertőzést gyakran észre sem veszik, így nem is gyógyítják.

Az eddig is közismert volt, hogy a klamídia, ha nem kezelik, meddőséget okozhat a nőknél. A spanyol kutatók azonban most azt is kiderítették, hogy a fertőzés károsítja a spermákat is.
A kutatás eredményéről, amelyet 143 férfi bevonásával végezték, az American Society for Reproductive Medicine kongresszusán számoltak be.

A La Coruna-i Canalejo Egyetemi Kórház munkatársai egy új mikroszkopikus elemző technikával vizsgálták meg a klamídiával fertőzött férfiak spermáját, és megállapították, hogy háromszor annyi töredezett DNS-ű spermiumuk van, mint az egészséges férfiaknak. A spermiumok mozgékonysága és koncentrációja is gyengébb volt az esetükben.

Jó hír, hogy antibiotikumos kezeléssel a baj gyorsan helyrehozható: négy hónap alatt átlagosan 36 százalékkal javult a sperma minősége, így a korábban meddőnek bizonyult férfiak 13 százaléka tudta teherbe ejteni a partnerét, a kezelés végére pedig az arányuk elérte a 86 százalékot.

A klamídiás esetek rohamosan szaporodnak Nagy-Britanniában; szakértői becslések szerint a 18-25 évesek között minden tizedik fertőzött. Ráadásul nagyon kevesen veszik komolyan a betegség okozta veszélyt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×