eur:
389.63
usd:
363.63
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A túl sok férfi hormon okozza az autizmust?

Brit kutatók összefüggést találtak a magzatok magas tesztoszteronszintje és az autisztikus személyiségjegyek kialakulása között. Nem biztos, hogy a kapcsolat oksági, azért a szakemberek további vizsgálatokra készülnek.

A Cambridge-i Egyetem tudósai azoknak a magzatoknak a tesztoszteronszintjét vették górcső alá, akik édesanyjánál magzatvízcsapolást végeztek. A szakemberek követték a gyermekek fejlődését, 12, 18 és 46 hónapos korukban vizsgálták, hogy mutatnak-e autisztikus személyiségjegyeket.

Ebben a korai életkorban a kutatók megállapították, hogy összefüggés van a férfi nemi hormon szintje és az autizmusra jellemző jegyek előfordulása között.

Az újdonság azonban nem ez, mert a tudósok tovább követték a gyerekek fejlődését, és most, a yorki brit tudományos fesztiválon a nyolcéves korban megfigyelt jellemzőket, és az azokból levonható következtetéseket ismertették.

A hormonszintmérések és az autizmus meglétét vizsgáló tesztek eredményei között statisztikailag jelentős összefüggést találtak, vagyis a férfi nemi hormon magas szintje jó eséllyel jár együtt az autisztikus jegyek megjelenésével.

A vizsgálatban résztvevő Simon Baren-Cohen professzor kiemelte: ez az első tanulmány, ahol a két fenti tényező között kapcsolatot találtak; ez azonban nem bizonyítja az oksági kapcsolatot.

A szakember elképzelhetőnek nevezte ugyanakkor, hogy a tesztoszteron megváltoztatja az agysejtek összekapcsolódását, valamint a köztük az üzeneteket közvetítő kémiai anyagokat, a neurotranszmittereket.

A bizonytalanságok miatt a kutatók arra készülnek, hogy megvizsgálják a Dániában megőrzött 90 ezer magzatvízcsapolás eredményét, valamint a pszichiátriai betegségek regiszterét.

A munka lehetőséget ad arra is, hogy bizonyítsák vagy cáfolják Baren-Cohen professzor elméletét, miszerint az autizmus a szélsőségesen férfias agy egyik lehetséges következménye.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem volt olyan alacsony a hazai ingatlanbefektetési piac forgalma, mint 2023-ban. A mintegy 600 millió euró 38 százalékos visszaesést jelent a megelőző évhez képest. A csökkenés közepette viszont tovább emelkedett a magyar befektetők aránya, elérve a 82 százalékot. Ezzel párhuzamosan az irodapiacon és az ipar-logisztika szegmensben is emelkedtek a hozamok, miután a magas finanszírozási költségek és a mérsékelt bérleti kereslet továbbra is kivárásra ösztönzi a befektetőket. Mindez azonban nem magyar sajátosság, Nyugat-Európában is hasonló folyamatokat látunk, ahol az elmúlt két évben a kelet-közép-európainál is jelentősebb ingatlanérték-csökkenések mentek végbe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×