eur:
389
usd:
363.52
bux:
68032.47
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kihalás szélén a csúcsragadozó?

Az évszázad közepére kihalhat a jegesmedve-populáció kétharmada - állapította meg egy amerikai kormányügynökség.

A tanulmány szerint az Északi-sark nyári jege olyan gyorsasággal fogy, hogy néhány évtized múlva a medvék nem lesznek képesek élni mai életterükön. A tudósok úgy gondolják, hogy a jégveszteség az idén rekordot dönt.

A kutatást az amerikai kormány rendelte meg, hogy kiderüljön: be kell e vonni a jegesmedvéket a veszélyeztetett fajokról szóló törvény hatálya alá. A döntést jövő januárban hozzák meg.

A tanulmány szerint egyes területek - például a Norvégiától és Oroszországtól északra eső Barents-tenger -, ahol most a jegesmedvék a jégmezőkön vándorolnak, az évszázad közepén már egyáltalán nem lesznek képesek "eltartani" a ragadozókat.

2050-re annak a területnek a negyven százaléka, ahol a medvék a nyár folyamán előfordulhatnak, eltűnik. Ezáltal a jegesmedve-populáció kétharmada is elpusztul.

Múlt hónapban egy amerikai kutatóintézet azt közölte, hogy az Északi-sark nyári jege csaknem harminc százalékkal az átlag alatt volt.

A jég fogyása azért lehet katasztrofális következménnyel a medvékre, mert a jég a vadászterületük.

A kutatás szerint a jegesmedvék megmentéséhez gyors cselekvésre, elsősorban a klímaváltozás lelassítására van szükség.

A Biológiai Sokszínűség Központja azt kezdeményezte az amerikai kormánynál, hogy a jegesmedve kerüljön fel a veszélyeztetett fajok listájára.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×