eur:
387.14
usd:
356.17
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Rosszul tudta a nagymama: ártalmas a koránkelés

Nem aranyat, hanem szívbetegséget lel, aki korán kel. Japán tudósok kiderítették az ősi bölcsesség nem igaz; a korán kelőket a lustáknál jobban veszélyezteti a szívbaj kialakulása.

A kutatást összefogva végezték több kiotói egyetem és kórház munkatársai, akik ennek eredményeként felfedezték a kelés időpontja, valamint a szív- és érrendszer állapota között.

"Nem biztos, hogy egészséges dolog korán kelni annak érdekében, hogy az ember dolgozzon vagy testedzést végezzen. Éppen ellenkezőleg: ez növeli a keringési problémák kialakulásának veszélyét" - olvasható a kutatást összefoglaló jelentésben.

A kutatók 3017, 23-90 év közötti egészséges felnőttet vizsgáltak meg, és megállapították, hogy a koránkelés növeli a magas vérnyomás betegség és az agyvérzés veszélyét. Igaz, tették hozzá, a korán kelők általában idősebbek.

Egy másik kutatás, amelynek az eredményét júniusban hozták nyilvánosságra, és amelyet a Pennsylvaniai Egyetem munkatársai végeztek, azt mutatta ki, hogy a krónikus alváshiány stresszt okoz a szívnek, és növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a halál kockázatát.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×