eur:
389.49
usd:
363.16
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kétségbeesett figyelmeztetés: a három évvel ezelőttinél nagyobb cunami fenyeget!

A Bengáli-öbölben élő tízmilliókat a 2004 karácsonyán pusztítónál is hatalmasabb cunami fenyegeti - figyelmeztetett Phil Cummings ausztrál kutató.

A három évvel ezelőtti katasztrófa meglepetésként érte a tudományos világot. Akkor negyedmillió ember vesztette életét.

Most viszont az egyik legtekintélyesebb geológus arra figyelmeztet egy hasonlóan pusztító tragédia előjeleire. Szerinte a cunami a mianmari (burmai), bangladesi és nyugat-bengáli partokon élő emberek tízmillióit fenyegeti.

Phil Cummings szerint a fenyegető jeleket azért nem veszik észre, mert a térségbeli szeizmikus elmozdulásokat elfedi a Bengáli-öböl mélyén húzódó, 20 kilométer széles üledék, amely több millió évvel ezelőtt csúszott le a Himalájáról.

Földrengés akkor alakul ki, ha a tektonikai lemezek elmozdulnak. A geológusok korábban feltételezték, hogy az Andaman-szigetektől északra a lemezek horizontálisan mozognak. A műholdas felvételek viszont azt mutatják, hogy a lemezek itt is ütköznek.

Egy földrengés esetén Cumming szerint "gigantikus cunami" alakulhat ki, amely órákon belül elérheti a Gangesz deltáját, ahol 60 millió ember él a tengerszint felett legföljebb tíz méteres magasságban.

A szakértő szerint a földrengés elérheti a 9.0-es erősséget, és a Bengáli-öböl egész északi részén borzalmas pusztítást okozhat. Cummings aggodalmait támasztják alá a legújabb elemzések is, amelyek bizonyítják, hogy ezen e területen okoztak már földrengést a vertikális lemezmozgások.

A Nature című szaklapban írt cikkében ugyan Cummings elismeri, hogy akár 200 év is eltelhet a következő nagy cunamiig, ezt biztosan nem tudhatjuk előre, így a veszélyt már most komolyan kell venni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Vasarely 50 évvel megelőzte a korát - Interjú Pierre Vasarelyvel

Vasarely 50 évvel megelőzte a korát - Interjú Pierre Vasarelyvel

Az V. Műtárgybefektetési Konferencia alkalmából Budapestre érkezett Pierre Vasarely, a Fondation Vasarely elnöke. Victor Vasarely örökösét, erkölcsi jogtulajdonosát és életművének gondozóját Zachar Veronika és Kollmann Szilvia, a műtárgy.com-tól kérdezték nagyapjáról, 2019-ben megjelent családregényéről, magyarországi kapcsolatairól, az Alapítvány működéséről, továbbá a jövőbeli terveiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×