eur:
388.35
usd:
360.3
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

Valóban árthatnak a gyerekeknek az élelmiszer-adalékok

A feldolgozott élelmiszerekben és az üdítőitalokban lévő adalékanyagok fogyasztása kapcsolatba hozható a figyelemhiányos tünetegyüttes kialakulásával - állapította meg a brit élelmiszerminőségi intézet jelentése.

Az intézmény megbízásából a Southamptoni Egyetemen elvégzett kísérletben 300, véletlenszerűen kiválasztott gyerekkel itattak adalékanyagokat tartalmazó italokat, ezután többen is indulatosan viselkedtek, és jelentősen gyengült a koncentrálóképességük.

Az intézet szakemberei - amellett, hogy elismerik a hiperaktivitásban szerepet játszó többi tényező jelentőségét - úgy vélik, hogy a figyelemhiányos gyerekek számára hasznos lehet, ha kevesebb adalékanyagot fogyasztanak, bár több orvos szerint a gyógyszerek hatékonyabb terápiás megoldást kínálnak.

Az élelmiszerminőségi intézet képviselői találkoztak a brit élelmiszeripar képviselőivel, hogy megtárgyalják, milyen lépésekre van szükség a tanulmány megállapításainak fényében.

Az egészséges élelmiszerekért kampányoló Élelmiszerbizottság nevű civil szervezet ennél tovább ment, és arra szólította fel a gyártókat, hogy önként távolítsák el termékeikből az adalékanyagokat.

"Lehet, hogy a mesterséges színezékek hatására jobban néznek ki az ételek és az italok, de a jelek szerint ezek pusztító hatást gyakorolnak néhány gyerek viselkedésére" - fogalmazott a civil szervezet egyik szóvivője.

Az élelmiszer- és üdítőital-gyártók szövetsége egyik képviselője elmondta: elfogadják az élelmiszerminőségi intézet ajánlását, de a mostani kísérletben nem úgy alkalmazták az adalékanyagokat, ahogy az a valóságban történik.A southamptoni nem az első vizsgálat, amely összefüggést állapított meg az adalékanyagok és a hiperaktív viselkedés között, de a mostaniban a korábbinál több gyerek vett részt, és voltak közöttük olyanok is, akik nem küzdöttek viselkedési problémákkal.

Az egyetem kutatói hároméves, valamint nyolc-kilenc éves gyerekeken vizsgálták az adalékanyagok hatását. Utóbbiak a tartrazin (E102), a kosnil vörös A (E124), a narancssárga FCF (E110), a karmazsin (E122), a kinolinsárga (E104), az allura vörös AC (E129) és a nátrium-benzoát (E211) voltak.

A kutatást vezető Jim Stevenson professzor elmondta: bár sikerült kimutatni a kapcsolatot az említett színező- és tartósítószerek és a hiperaktivitás között, nem szabad azt gondolni, hogy ezek étrendből történő eltávolításával meg lehet előzni a rendellenességeket.

Tudjuk, hogy ezt rengeteg minden befolyásolja, de az adalékanyagokat legalább el lehet kerülni - tette hozzá.

Felmérések szerint az Egyesült Királyságban az iskolás korú gyerekek 5-10 százalékánál figyelhető meg a figyelemhiányos viselkedési rendellenesség, amely indulatos viselkedésben, túlzott aktivitásban és a koncentrálóképesség gyengeségében mutatkozik meg.

Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.

18 kínai-magyar megegyezés született - bejelentették a konkrétumokat

A külgazdasági és külügyminiszter számolt be azon fontosabb projektekről, amelyekkel kapcsolatban a kínai elnök és delegációjának budapesti tartózkodása idején megállapodást kötöttek. Reptéri gyorsvasút, olajvezeték, "szupergyors" határátkelőhely is létesül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×