eur:
388.36
usd:
360.33
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

Két állkapoccsal vadászik a korallszirtek réme

A murénák egy második állkapocs segítségével továbbítják áldozataikat a torkukba, méghozzá halálos hatékonysággal - állapították meg amerikai természettudósok.

A biológusok egy ideje már tudják, hogy a kígyókhoz hasonló testfelépítéssel rendelkező, a korallzátonyok hasadékai között vadászó murénák rendelkeznek egy második állkapoccsal, hasonlóan más csontos halakhoz.

Eddig senki nem látta ennek a testrésznek a működését, most azonban a University of California Davis kutatói nagy sebességű digitális kamerával rögzítették, hogyan tör elő a plusz állkapocs táplálkozás közben.

A legnagyobb meglepetést a mozdulat kiterjedtsége jelentette - a röntgen és más képalkotó berendezések megmutatták, hogy a nyugalmi állapotban a koponya mögött pihenő állkapocs az izmok megnyúlásának köszönhetően a koponya szinte teljes hosszában elmozdul.

Az állkapocsban hatalmas, görbe fogak sorakoznak, amelyek belemélyednek az áldozatba, néhány törtmásodperc múlva pedig az állat, vagy az abból kiharapott darab máris a muréna torkában van.

A kutatást vezető Rita Mehta kiemelte: a muréna felépítése lehetővé teszi, hogy nagy áldozatot is lenyeljen. A természetben 3 méteresre is megnövő murénáknak körülbelül 200 fajuk van.

Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatni fogja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatni fogja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×