eur:
389.75
usd:
363.51
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hamarosan bárkiből Pókember lehet

Hamarosan bárki Pókemberré válhat, ugyanis tudósok szerint kifejleszthető egy olyan jelmez, amely révén könnyen lehet függőleges falakon mászni.

Egy fizikai szaklapban megjelent tanulmány szerint rövid időn belül elkészíthető egy olyan ruha, amely a képregény- és mozihős Pókemberéhez hasonlít, és viselője különösebb erőfeszítés nélkül közlekedhet a függőleges falakon is.

A kutatók pókokat és gekkókat tanulmányoztak, és jutottak arra a megállapításra, hogy ezek az állatok a lábaikon lévő kicsiny szőrszálak segítségével tudnak megtapadni a felületeken, így nem esnek le sehonnan.

Egyes korábbi tanulmányok szerint a gekkók ezen képességük révén saját testsúlyuk akár több százszorosát is meg tudják tartani.

A torinói műszaki egyetem professzora, Nicola Pugno szerint ezt a jelenséget felhasználva kiszámítható, elméletben milyen erők kellenek ahhoz, hogy egy emberi test is megtapadjon a függőleges felületeken.

Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy minél nagyobb az a felület, amelynek meg kell tapadnia, annál kisebb a tapadás erőssége, vagyis ha egy kesztyűre olyan szőrszálakat tesznek, mint a gekkó lábán vannak, kevésbé ragad meg a nagyobb méret miatt.

Azt az olasz kutató is elismeri, hogy egyelőre messze áll egymástól az elmélet és a gyakorlati megvalósítás, de hozzátette: ha sikerül erősebbé tenni a felszínt, akkor elkészíthető a Pókember-ruha.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×