eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A fagyott füst a jövő szigetelőanyaga

Már 1931-ben felfedezték, mégis csak nemrég indult hódító útjára az aerogél, a világ egyik legkönnyebb szilárd anyaga, amely felszívja az olajfoltokat, megvéd a bombatámadás ellen és segíthet az asztronautáknak a Marson.

Az aerogél olyan, mint az 1930-as éveknek a bakelit, a '80-asoknak a szénszál, vagy a '90-eseknek a szilikon.

Az anyagot 1931-ben fedezte fel egy amerikai kémikus, első változatai azonban meglehetősen törékenyek voltak, előállításának költségei pedig meglehetősen magasak.

Néhány évvel ezelőtt a NASA felfigyelt az aerogélre, és a gyakorlati használati lehetőségeit kezdte vizsgálni.

1999-ben az űrkutatási hivatal Stardust nevű űrszondáját egy aerogéllel teli zsákocskával szerelte fel, hogy elcsípjen némi port egy üstökös csóvájából. Az eszköz rengeteg használható mintával tért vissza a Földre.

2002-ben egy, a NASA által alapított cég az anyag erősebb és rugalmasabb változatát fejlesztette ki. Ma azt kutatják, hogyan lehet az aerogéllel szigetelni azoknak az űrhajósoknak a szkafandereit, akik a tervek szerint 2018-ban a Marsra repülnek.

A vállalat egyik vezető kutatója, Mark Krajewski szerint már egy 18 milliméteres aerogélréteg is képes lesz megvédeni az asztronautákat a bolygón uralkodó hidegtől, akár a -130 Celsius-foktól is.

Az aerogélt - amely úgy készül, hogy a szilika gélből kivonják a vizet, majd gázzal, például szén-dioxiddal töltik fel - "fagyott füstnek" is nevezik.

Amellett, hogy remek szigetelőanyag, képes megvédeni a tárgyakat a robbanószerek roncsoló hatásától, és szivacsként működve fel tudja szívni akár a víz felszínén lebegő olajfoltokat is.

Az aerogélt kutató egyik tudós, Mercouri Kanatzidis szerint ez utóbbi képessége segíthet majd az esetleges tartályhajó-katasztrófák idején.

Az aerogélt már más vállalatok is kezdik maguknak felfedezni: az egyebek mellett sportszereket is gyártó Dunlop felhasználta teniszütők készítésénél.

Nemrég egy brit férfi, Bob Stoker a világon először ezzel az anyaggal szigetelte a házát, és azt mondja, a hatás hihetetlen: jóval kevesebbet kell fűtenie, mint eddig.

Az ilyen anyaggal bélelt eszközöket, remek hőtartó képességük miatt már a profi hegymászók is használják, de az aerogél megkezdte a divatvilág meghódítását is: Hugo Boss tervezett kabátokat, amelyeket ezzel bélelt.

Más kérdés, hogy a kollekciót vissza kellett vonni, mert a ruhák viselői túl melegnek találták azokat.

A kutatók szerint az anyag - amelynek, bár szilárd, 99 százaléka gázból áll - üreges, ha egyetlen köbméterét "legöngyölítenénk", akár egy focipályát is be lehetne vele borítani.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×