eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Három nappal meghosszabbítják az Endeavour útját

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA döntése értelmében három nappal meghosszabbítják az Endeavour űrrepülőgép küldetését. A Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) csatlakoztatott űrsikló így augusztus 22-én tér vissza a Földre.

Azonban nem az űrsikló hővédő pajzsán az indításkor keletkezett rés eltávolítása teszi szükségessé a hosszabbítást, hanem mint azt a NASA illetékesei közölték: a három külső űrszerelési munkán túl még egyet beiktatnak, hogy ezzel is gyorsítsák a Föld körül mintegy 450 kilométeres magasságban keringő űrtámaszpont építését.

Egyébként már az indítás előtt tervbe vettek egy negyedik űrsétát is. Ennek végrehajtásának a feltétele az volt, hogy rendben működjön az új energiaellátó-rendszer, amely az űrállomásról elektromos áramot visz át az űrrepülőgép hálózatába, és így takarékoskodni lehet az akkumulátorok hidrogénkészletével. Miután ezt az eljárást rendben letesztelték, rendelte el a NASA a küldetés meghosszabbítását.

A hővédő-pajzson keletkezett rést az űrhajósok vasárnap még egyszer lézernyalábokkal megvizsgálták, és háromdimenziós felvételeket is készítettek róla. Az adatokat a földi irányító-központba küldték.

A szakemberek szerint nagy valószínűséggel nem lesz szükség a rés eltömítésére, illetve a sérült csempe kicserélésére, vagyis a szerelő űrhajósoknak nem kell erre külön vesztegetni az idejüket. A végső szót azonban várhatóan hétfőn mondják ki.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×