eur:
389.41
usd:
363.37
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szívbetegséget okozhat a tesztoszteron hiánya

Hasznos lehet az egyik férfi nemi hormon az idősebb nőknek, hiánya ugyanis növeli a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Egy kutatás kimutatta, hogy a tesztoszteron hiánya a klimax utáni időszakban blokkolhatja az ereket.

A hormonszint ebben az időszakban általában csökken, de különösen azoknál a nőknél esik vissza drámaian, akiknek méhét vagy petefészkét eltávolították.

A hormon alacsony szintjéből adódó problémákat már eddig is kimutatták, például azt, hogy zavarokat kelthet az idősebb nők szexuális életében. Épp ezért a méheltávolításon átesett nőknek gyakran tesztoszteron tapaszt írtak fel.

Most azonban kiderült, hogy érdemes a hormonszintet növelni a legtöbb klimaxon átesett nőnél, a szívbetegségek megelőzése érdekében.

Egyéb veszélyek

Brüsszeli kutatók 56, klimaxon átesett nőt vizsgáltak meg, akiknél felfedeztek valamilyen érrendszeri rendellenességet, és adataikat összehasonlították azokéval, akik még a változó kor előtt jártak.

Kiderült, hogy a tesztoszteronszint alacsonyabb volt a változó korban lévő nőknél, az egyéb hormonok terén azonban nem volt különbség a két csoport között.

A kutatók ugyanakkor rámutattak, hogy a kockázatot más tényezők is növelhetik, például a nem megfelelő életmód, a dohányzás vagy a cukorbetegség.

Azt már eddig is tudták a kutatók, hogy a változó kor után drámaian emelkedik a nők körében a szív- és érrendszeri betegségek száma, de most először tudták kimutatni, hogy mi okozhatja ezt.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×