eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Egymilliárd áldozatot követelhet a dohányzás

Ha a kormányok nem tesznek határozott lépéseket, egymilliárd ember veszítheti életét a dohányzással kapcsolatos betegségekben, ebben az évszázadban - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

"A dohányzás ártalmas. Fogyasztóinak a felét megöli" - figyelmeztetett Douglas Bettcher, a WHO dohányzás-ellenes kampányának vezetője azon a bangkoki konferencián, amelynek célja egy világméretű akcióterv kidolgozása.

Bettcher szerint évente 5,4 millió ember hal meg a dohányzás miatt - minden második a fejlődő országokban. "Ez annyi embert jelent, mint ha óránként lezuhanna egy óriási utasszállító repülőgép" - hangsúlyozta.

Ráadásul sok fejlődő országban folyamatosan nő a dohányosok száma, különösen a tizenévesek körében. Ha ez így folytatódik, akkor a dohányzás áldozatainak száma húsz éven belül eléri az évi 8,3 milliót - tette hozzá a szakértő.

Ám, ha a kormányok kemény lépéseket tesznek a dohányzás visszaszorítása érdekében - például, jelentősen megemelik a dohányáruk adóját, betiltják a cigaretta-reklámokat, és teljesen betiltják a dohányzást a nyilvános helyeken -, akkor a halálozások száma szerinte a felére csökkenhet 2050-re.

"Ez egy tökéletesen megelőzhető járvány" - vélekedett Bettcher, aki Szingapúrt, Ausztráliát és Thaiföldet hozta fel példaként. Ezekben az országokban a szigorú dohányzás-ellenes törvények segítettek az embereknek a leszokásban.

A hétfőn kezdődött egyhetes konferencián 147 ország képviselői vesznek részt. Valószínűleg sikerül megállapodniuk többek között határokon átívelő dohányreklámokról - ez érzékenyen érinti majd a Forma-1-et -, valamint a cigarettacsempészet elleni szigorúbb fellépésről.

Becslések szerint tavaly 600 milliárd szál cigarettát csempésztek világszerte - ez az összes fogyasztás 11 százaléka. Emiatt a kormányoknak 40 milliárd dollárral lett kevesebb az adóbevételük.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Az oroszok szerint veszélyes tendencia zajlik Európában, közben furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Az oroszok szerint veszélyes tendencia zajlik Európában, közben furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×