eur:
393.02
usd:
366.37
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Alma és nejlonzacskó válthatja ki az olajat

Gyümölcscukorból is előállítható üzemanyag - állítják amerikai tudósok, brit kollégáik pedig azt az eljárást tökéletesítik, amelynek segítségével akár nejlonzacskókból is készülhet hajtóanyag.

A fruktózból nyert üzemanyag akár 40 százalékkal "energiadúsabb", mint az etanol, és további előnye, hogy sokkal kevésbé illékony - áll amerikai szerzők cikkében, amely a Nature magazinban jelent meg.

A tudósok ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a kutatás még korántsem ért véget: még több kísérletet kell elvégezni ahhoz, hogy megállapíthassák, milyen hatással van a környezetre az új üzemanyag.

Párhuzamos kísérletek

Brit kutatók is az alternatív bioüzemanyagok előállításával kísérleteznek: többféle hulladékot is kipróbáltak már, többek között állítólag műanyag zacskókból is készülhet hajtóanyag, akárcsak pálmaolajból, fából és gyomokból.

A szakértők úgy vélik, hogy a módszerrel - amelynek segítségével biomasszából készül az üzemanyag -, hat éven belül Nagy-Britannia gázolajszükségletének 30 százalékát képesek lesznek előállítani.

Drága, de megérné

A kutatók szerint hatalmas lehetőségek rejlenek az alternatív üzemanyagokban, hiszen segítségükkel csökkenthető a kőolaj-alapú hajtóanyagok felhasznált mennyisége, ennek hatására kevesebb veszélyes szén-dioxid kerül majd a levegőbe, és megszűnhet az importolajtól való függés.

Sokan úgy gondolják, hogy felveri az élelmiszerárakat, ha a bioüzemanyagokat terményekből állítják elő, ezért is fontos, hogy a tudósok újabb és újabb előállítási technológiákkal álljanak elő.

A bioüzemanyagok előállításának legnagyobb hátránya egyébként az, hogy rendkívül költséges folyamat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×