eur:
389.13
usd:
363.67
bux:
68201.18
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Rossz hír a vegyes ikerpároknak: túl fiús lesz a lánytestvér, hogy szüljön

A nők termékenységét 25 százalékkal csökkenti, ha fiú az ikertestvérük, derítették ki brit kutatók. Bár más tényezők is szerepet játszanak, a termékenység csökkenését elsősorban az okozza, hogy a méhben több tesztoszteront kapnak, mint azok, akik nem fejlődnek együtt fiúmagzattal.

A tesztorszteron férfi hormon, így csökkenti a nők termékenységét, s ezt már állatkísérletekkel is bizonyították.

A méhbe a tesztoszteron és az ösztrogén nevű női hormon is bejut. Vegyes nemű ikrek esetében a lányok szervezetébe tesztoszteron, a fiúkéba ösztrogén jut.

Mivel azonban a fiúk és a lányok ösztrogén-szintje azonos, a lányoknak árt jobban a méhbeli "társbérlet".

Amikor a Sheffieldi Egyetem kutatói vizsgálni kezdték a tesztoszteron hatását a női termékenységre, az 1734-1888 között készített finn orvosi feljegyzésekhez nyúltak vissza.

Azért választották ezt a megoldást, mert a modern nyugati társadalmakban az egészségügyi rendszer fejlettsége "torzítja" az adatokat, hiszen különböző módszerekkel -például mesterséges megtermékenyítéssel - gyermekhez segíti azt a nőt is, aki korábban nem szülhetett volna.

Férjhez is kevesebben mennek

A régi adatokból kiderült, hogy a fiú-ikertestvérrel rendelkező nők közül 25 százalékkal kevesebbnek lett gyermeke, mint azoknak, akiknek lány volt az ikertestvére.

A vegyes ikerpárok lány tagjai közül ráadásul 15 százalékkal magasabb volt azok aránya, akik nem mentek később férjhez.

A Virpi Lummaa vezette kutatócsoport a jelenségre több magyarázattal is szolgált. A vegyes ikerpárok lánytagjai például férfias jelleggel, viselkedéssel és szokásokkal rendelkeznek, ami csökkenti a férfiak iránti vonzalmukat, így hajlamukat a férjhez menésre.

Másrészt a magas tesztoszteron-szint, aminek a méhben vannak kitéve, növeli hajlamukat az olyan betegségekre - például a reprodukciós szerveket megtámadó rákra - amelyek miatt csökken az esélyük a teherbe esésre.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×