Nagy-britanniai, görög és spanyol kutatók csaknem 700, Kréta vidékies területein élő gyermek részvételével végeztek egy kutatást. Arra voltak kíváncsiak, hogyan lehetséges az, hogy Európa egyes részein igen nagy számban lesznek asztmásak a gyerekek, míg máshol ez kevésbé jellemző.
Az asztma egyes tüneteinek előfordulását vizsgálták: a légzési nehézségeket és az allergiás rohamok gyakoriságát. Ezek főleg azoknál fordulnak elő, akik a poratkákra vagy az állatok szőrére allergiásak.
A krétai kistelepülések lakói között igen kevés asztmás van. A 7 és 18 év közötti gyermekeket és szüleiket arról kérdezték: milyen gyakran fogyasztanak zöldségeket, gyümölcsöket, halakat, gabonát, húst, margarint és olajat, valamint csonthéjas magvakat.
A gyermekek 80 százaléka naponta legalább kétszer fogyaszt gyümölcsöt, kétharmaduk pedig zöldséget is eszik mellé. A déligyümölcsök közül például a vérnarancs antioxidánsban gazdag, a mogyorófélék pedig E-vitaminban.
A zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, viszont telített zsírsavakban szegény étrendnek köszönhetően a légzési panaszok sokkal ritkábban fordultak elő a krétai gyermekek körében, mint például Európa északi részén. A bőrallergia viszont itt is általános volt, a poratka például igen sok gyermeknél váltott ki allergiás reakciót.
A kutatók megállapították, hogy a légúti allergiás megbetegedések igen nagy eséllyel megelőzhetőek a zöldségek és a déligyümölcsök fogyasztásával.
Szia, Anya! – új átverés terjed itthon, mutatjuk, mire kell figyelni