eur:
395.6
usd:
371.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Mediterrán diétával az asztma ellen

A mediterrán gyümölcsök fogyasztása segíthet a gyermekeknek a légzési allergiás panaszok, például az asztma kialakulásának megelőzésében.

Nagy-britanniai, görög és spanyol kutatók csaknem 700, Kréta vidékies területein élő gyermek részvételével végeztek egy kutatást. Arra voltak kíváncsiak, hogyan lehetséges az, hogy Európa egyes részein igen nagy számban lesznek asztmásak a gyerekek, míg máshol ez kevésbé jellemző.

Az asztma egyes tüneteinek előfordulását vizsgálták: a légzési nehézségeket és az allergiás rohamok gyakoriságát. Ezek főleg azoknál fordulnak elő, akik a poratkákra vagy az állatok szőrére allergiásak.

A krétai kistelepülések lakói között igen kevés asztmás van. A 7 és 18 év közötti gyermekeket és szüleiket arról kérdezték: milyen gyakran fogyasztanak zöldségeket, gyümölcsöket, halakat, gabonát, húst, margarint és olajat, valamint csonthéjas magvakat.

A gyermekek 80 százaléka naponta legalább kétszer fogyaszt gyümölcsöt, kétharmaduk pedig zöldséget is eszik mellé. A déligyümölcsök közül például a vérnarancs antioxidánsban gazdag, a mogyorófélék pedig E-vitaminban.

A zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, viszont telített zsírsavakban szegény étrendnek köszönhetően a légzési panaszok sokkal ritkábban fordultak elő a krétai gyermekek körében, mint például Európa északi részén. A bőrallergia viszont itt is általános volt, a poratka például igen sok gyermeknél váltott ki allergiás reakciót.

A kutatók megállapították, hogy a légúti allergiás megbetegedések igen nagy eséllyel megelőzhetőek a zöldségek és a déligyümölcsök fogyasztásával.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×