eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Plusz két fok után elszabadul a földi pokol

Meg kell akadályozni, hogy a Földön a hőmérséklet-emelkedése átlépje a 2 Celsius fokos határt, amely fölött kipusztulnak az őserdők és az északi-féltekén is ózonlyuk keletkezhet - állapította meg az ENSZ legújabb jelentése, amely konkrét klímamegőrző intézkedésekre tesz javaslatot.

A dokumentum magyarországi bemutatása után a tanulmány elkészítésében közreműködő Diána Ürge-Vorsatz az InfoRádiónak elmondta: nagyon fontos az iparosodás előtti értékhez képest maximum kétfokos melegedés megcélzása, mert ellenkező esetben visszafordíthatatlan folyamatokat indíthatunk el: például kihalhatnak az őserdők és új ózonlyuk keletkezhet.

A nagyobb melegedés megelőzéséhez azonnal cselekedni kell, mert három fokos melegedés már elviselhetetlen gazdasági és szociális terheket okozna - hangsúlyozta a szakember.

Diána Ürge-Vorsatz kiemelte: szükség van az energiahatékonyság növelésére, és el kell érni, hogy az energiatermelés ne bocsásson ki annyi szén-dioxidot, illetve hosszú távon meg kell teremteni a gáz tárolásának feltételeit.

A bizottsági jelentés szerint Magyarország az egyik legsérülékenyebb ország, a káros hatások sokkal erőteljesebben jelentkeznek. Egyre több időjárással kapcsolatos katasztrófa következhet majd be, gyakoribbá válhatnak például a hőhullámok is - tette hozzá.

A szakértő aláhúzta: ez egy globális probléma, de nekünk is cselekednünk kell, mert mi is szenvedni fogunk, és az először lépők tudják kihasználni leginkább az új lehetőségeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×