eur:
393.65
usd:
368.22
bux:
66311.17
2024. április 24. szerda György

Hajsza az utolsó királyharkály után

Amerikai kutatók külön erre a célra írott számítógépes programmal vadásznak egy fél évszázada kihaltnak tartott madárfélére, a királyharkályra.

A királyharkály - latin nevén Campephilus principalis - az Egyesült Államok déli, mocsaras területein élt, ám a múlt század erdőirtásai szinte teljesen felszámolták életterét, a mocsaras erdőket.

Hivatalosan hatvan éve került a kihalt állatok listájára, ám 2004-ben amerikai ornitológusok bemutattak egy kissé homályos, néhány másodprces videófelvételt, amelyen szerintük egy élő példány látható.

A vita azóta is tart a szalagon látható madár azonosításáról. A Berkeley egyetem két kutatója most a csúcstechnológia segítségével igyekszik cáfolni vagy megerősíteni a madár létezését.

Arkansas állam egy még épen maradt mocsaras erdejében állítottak fel két videókamerát, amelyek intelligens programok segítségével kémlelik a környéket.

A legnagyobb gondot a felvételek tárolása jelentette, mert folyamatos felvételhez naponta kellene cserélni az adattárolót, erre pedig egyetlen madár felkutatása reményében senki nem vállalkozik.

Nos, ezen segít a két kutató intelligens szoftvere, amely folyamatosan elemzi a felvett képeket és csupán azokat tárolja, amelyeken a keresetthez hasonló méretű madár látható.

A szoftvert nem tudják átverni sem a furcsa felhőalakzatok, sem a hulló faágak vagy levelek.

A madarak közül is csak azok röptét rögzíti, amelyek sebessége a királyharkály óránként harminc és hatvan kilométeres tartományába tartozik.

Az egyik kutató, a kétdiplomás Ken Goldberg, aki - mondani sem kell - maga is madárrajongó, azt mondta: kéthetente cserélik majd a kamera mozgóképeit rögzítő merevlemezt, és hajlandók évekig működtetni a rendszert, mert 45 millió rajongótársának okozna örömet, ha minden kétséget kizáróan sikerülne megállapítani, hogy mégis él még a királyharkály.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×